Kép forrása: Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek előadásában elhangzó kortárs magyar kamaraművekre a jazz kiváló képviselői improvizálnak március 18-án, hétfő este  19:30-kor a Várkert Bazárban. A hangversenyt Hamar Zsolt vezényli. 

A koncerten elhangzik Virágh András Gábor Metamorphosis for 14 players műve, és Balogh Máté Jam Quartet szerzeménye, majd Kutrik Bence Rituálé című darabjával folytatódik az előadás, végül Zombola Péter In memorian c. alkotása zárja az estét. Valamennyi kortárs darabra  Dés László (szaxofon), Dés András (ütő) és Fenyvesi Márton (gitár) improvizál. „Az improvizáció maga a szabadság. Nemcsak a zenében, hanem az emberi kommunikációban is hasznos lehet: kellő nyitottsággal és kockázatvállalással, a másikra való odafigyeléssel számos helyzetet és váratlan akadályt meg lehet oldani.” – mondja Dés László 

Virágh András Gábor 2010 májusa óta a budapesti Szt. István Bazilika orgonaművésze, 2013 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, 2016-tól tanársegédje. Eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, illetve három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi. Számos díjban, kitüntetésben részesült, 2017-ben kiemelkedő zeneszerzői teljesítményéért Erkel Díjjal tüntették ki.

Balogh Máté

Az 1990-ben született Balogh Máté Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia tanársegédje, és a Nemzetközi Kodály Intézet tanára. Ezenkívül a UMP Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. volt főszerkesztője, a CentriFUGA kortárs zenei műhely társalapítója, amely azóta több tucat mű ősbemutatójának adott otthont. Ezeken az alkalmakon elsősorban, mint zeneszerző, de gyakran előadóként és karmesterként is részt vesz.

Kutrik Bence

Kutrik Bence San Franciscóban (San Francisco Conservatory of Music), Torontóban (University of Toronto) és Budapesten (Liszt Ferenc Zeneakadémia) tanult zeneszerzést. Rendszeresen vett részt nemzetközi mesterkurzusokon. Rituálé című műve, melyet a 2017-es ArTRIUM kortárs zenei seregszemléjére írt, felkerült a 10 ajánlott mű listájára a 2018-as International Rostrum of Composers versenyén, melyen 25 ország jelöltjei mérettették meg magukat. 2018-ban az Ausztriában tartott nemzetközi Anton Matasowsky zeneszerző versenyen első helyezést ért el Introverted Confessions című szóló zongorára írt műve, amely így kötelező darabbá vált a 10. nemzetközi Rosario Marciano zongoraversenyen. Kétszer volt díjazott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés versenyén,  számos koncert- és filmzenei díjat nyert külföldön és Magyarországon egyaránt.

Zombola Péter

Zombola Péter számos művét mutatták be a legrangosabb magyar és nemzetközi fesztiválokon, kortárs zenei és kortárs művészeti kurzusok állandó résztvevője. Ezenkívül filmzenéket ír magyar és külföldi filmekhez, emellett színházi, reklám és egyéb alkalmazott zenéket is komponál, valamint szakmai szervezetek aktív tagja. 2012-ben Junior Prima díjjal tüntették ki, 2013-ban Requiem c. oratóriumáért megkapta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Év Zeneműve díját. 2015-ben megkapta az Erkel Ferenc-díjat, 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia MAB díját.

Dés László

Virágh András Gábor: Metamorfózis for 14 players
Balogh Máté: Jam Quartet
Kutrik Bence: Rituálé
Zombola Péter: In memoriam
Valamennyi kortárs darabra  Dés László (szaxofon), Dés András (ütő) és Fenyvesi Márton (gitár) improvizál. 

Vezényel: Hamar Zsolt 

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:

2019. március 22., péntek, 19:30 – Müpa
LÉLEKMELENGETÉS ESZ-DÚRBAN
Rameau A gáláns indiák – szvit
Saint-Saëns I. csellóverseny (a-moll), op. 33
Bruckner IV. szimfónia (Esz-dúr)
Km.: Jan Vogler gordonka, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt