Kép forrása: Várfok Galéria

A kortárs magyar fotográfia egyik legnagyobb alakja, a Várfok Galéria művésze, Korniss Péter fotográfus előtt tiszteleg az Anima Sound System és a Csík Zenekar új, közös dala.

“Korniss Péter nagy hatás az életemben, legalább akkora, mint egykor David Bowie, Pilinszky János, a Clash, vagy Bob Dylan volt egész gyermekkoromtól tartóan” – mondja Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője. Prieger, aki a Csík zenekarnak is nagy tisztelője, kezdetben arra számított, hogy az öccsével, Szabolccsal közösen írt dalhoz majd egy megszokott “csíkzenekaros” feldolgozás készül, azonban a Csík zenekar Szabó Attila vezetésével ezúttal is rendkívül érzékenyen nyúlt az eredeti dalhoz, így “nem egy népies közhely, hanem egy élő együttműködés, közös, új, átbeszélős, kísérletezős szám született”.

„Minden kortárs elfogultságom ellenére zsigereimben van a népzene. És persze főképp Erdély, Csíksomlyó, minden ami gerinces, “benedekelekes” és “kóskárolyos”, kisbaconi, kolozsvari, székelyudvarhelyi. Ami mártonáronos, ami bartókos, ligetis, kurtágos, ami nem kamuerdélyi, árvalányhajas, wassalbertes. Szóval, minden, ami igaz. Ami példa. Ami nem a mellveregetés. Ami kiállás. Ami komolyság. Tavalyelőtt egy tárlatvezetésre kértek fel a nemzeti galériás életműkiállításán, akkor ismerkedtünk meg személyesen is, addig Korniss nekem azt jelentette, hogy a szombathelyi lakótelepen a kisspájzban a földön ülve nézegetem a Nők lapjában a 60-as években a fotóit meg apámék különböző fotóalbumait, amikben már akkor megütött az a határozott “magyar”-élmény, ami mindennél élőbb, okosabb és érzékenyebb. De mindez a gyermekkorom. Kornisst megismerni már felnőtt élmény, mégis gyermeki tisztaságú fless. Nagyon szeretem és tisztelem őt, ezért is ajánlottuk neki a dalt Attilával.” – meséli Prieger Zsolt, aki szerint Korniss Péter olyan zseniális fotográfus, aki nem csak dumál a hazáról.

A Csík zenekar és az idén 27 éves Anima Sound System közös dalához Prieger-Bajtek Erika készített a videóanyagot, mint mondják, hangsúlyozottan nem klipet, amely felvillantja a Korniss- életmű több darabját is.