A szerelemről és más történetek című kötet tizenhét Csehov-novelláját a fordító, Morcsányi Géza válogatta. Rá is emlékezünk november 29-én 18 órától a Magvető Caféban, ahol a Jonics című elbeszélést olvassa fel Balog Judit színművész, zongorán közreműködik Radnóti Róza.

Dmitrij Jonics Sztarcev, a frissen kinevezett körzeti orvos megismerkedik Turkinékkal, az okos, érdekes és kellemes családdal. „Ez a család a főutcán lakott, a kormányzó mellett, saját házban. Turkin, Ivan Petrovics, egy testes, jóarcú, barna hajú, pofaszakállas úr amatőr jótékonysági előadásokat szervezett, ő játszotta az öreg tábornokokat, s ehhez nagyon mulatságosan tudott köhögni. Sok viccet, rejtvényt, mondókát tudott, szeretett tréfálkozni, szellemeseket mondani, és mindig olyan arccal, hogy nem lehetett tudni, viccel vagy komolyan beszél. Felesége, Vera Joszifovna, egy sovány, kedves … hölgy, elbeszéléseket és regényeket írt, melyeket nagy előszeretettel olvasott fel vendégeinek. Jekatyerina Ivanovna, a lányuk, egy ifjú leány, zongorázott. Egyszóval minden családtagnak volt valami saját, külön tehetsége.” Sztarcevet elbűvöli a fiatal lány naivitása, szokatlan bája, és megkéri a kezét.

A szerelemről és más történetek című könyvben szereplő írásokban – így a Jonics című elbeszélésben is – az emberi kapcsolatok a maguk végtelen gazdagságában tárulnak elénk. A csehovi empátia humorból és lírából összeszőtt hangja áthatja a történetet, így a bánat sohasem egészen keserű, s a nosztalgia sohasem teljesen reménytelen.