Az ábra, s ami mögötte van

Azt mondják szóból ért az ember pedig a szavaknál is van egy sokkal gyakrabban használt univerzális „nyelv, ami nem csak szűkebb csoportok, de akár szinte minden ember számára érthető, a képileg megformált üzenet, a szimbólum.

Ebben a kötetben több mint ezer szimbólum jelentését, s a bennük hordozott üzeneteket ismerheti meg az olvasó. Vannak köztük annyira elterjedtek és mindenki által használtak, amiknek értelmezését nem kell magyarázni, de olyanok is, amik csak egy jól körülhatárolt embercsoport – mondjuk egy vallási szekta – tagjai számára bír üzenet jelentéssel. Gondoljunk csak a kereszt jelére, ami napjainkban abszolút egyértelmű vallási hovatartozást fejez ki, míg egykor, csak egy maroknyi – Jézust istenfiaként elfogadó, és kereszthalálát megváltásként értelmező – júdeai tanítvány értette mit is jelent ez a jel. S ha már a keresztnél tartunk, az is érdekesség, hogy a világ kereszténysége évezredek óta egy olyan szimbólumot vall magáénak, mely egykor egy nagyon durva kivégzőeszközként volt ismeretes az ókori Római Birodalomban.
A szimbólumoknak tehát se szeri-se száma, vannak köztük szinte semlegesek – ilyenek mondjuk a közlekedési táblák, közúti jelzések – de vannak olyanok is, amikért az emberek készek akár az életüket is feláldozni, gondoljunk csak a politikai vonatkozásúakra.
Ezek a jelzések életünk minden területén megtalálhatók, ebben a kötetben a szerző húsz fejezetben próbálja meg elkülöníteni és ezáltal áttekinthetővé tenni ezeknek a roppant szerteágazó vizuális jelképeknek a tengernyi sokaságát. Mert a szimbólumok sokasága szinte végtelen, s bár vannak köztük olyanok, amik az idők folyamán eltűntek, s amiknek üzenetét csak a történészek képesek megfejteni – vagy talán sokszor helyesebb volna azt mondani, feltételezni, hogy egykor mit is jelenthettek – szinte naponta bukkannak elő új jelentést hordozó grafikus jelzések. Néhány évtizede például a @ jelzésről szinte senki nem tudta, hogy egyáltalán létezik, manapság pedig nélküle egyszerűen képtelenség e-mailt küldeni bárkinek is.
De nem csak a számítástechnika területén, hanem a gazdasági, üzleti életben is vannak olyan szimbólumok, amik segítségével rápillantással tudjuk, ki az adott termék gyártója. Ma már az apró kisgyerekek is azonnal fújják melyik autó, milyen márkájú, hiszen az egyiken Mercedes csillag, a másikon Ford, a harmadikon pedig Volkswagen embléma látható.
Önkényesen kiemelve egy részt a könyvből, az utolsó fejezetben egy nagyon érdekes területet az írásban lévő – nem betű – szimbólumokat ismerhetjük meg. A központozás jelzéseinek jelentését minden latin betűs ábécét ismerőnek tudnia kellene, de ez valószínű koránt sincs így.  A felkiáltó vagy kérdőjel, a kettőspont, vagy törtvonal bizonyára senkinek nem okoz gondot, de mondjuk, azt már kevesen tudják, mikor kell helyesen hármaspontot, pontosvesszőt, vagy mikor hosszú és mikor rövid kötőjelet használni. S ezek a felsorolások csak a könyv egy fejezetének kis részét idézik elénk, a többi – például a katonai, vallási, asztrológiai, gyógyítási – jelzések legalább ennyire érdekesek és sokszor még a tájékozottaknak is újdonságot rejtők.
Ha a világ összes szimbólumának nem is fogjuk megtanulni a jelentését, ez a szép kiállítású gazdagon illusztrált kötet egyrészt érdekes olvasnivalókat, másrészt valóban hasznos információkat tartalmazhat mindenki számára.
Tölgyesi Tibor

D.R. Mc Elroy
A világ szimbólumai

Kossuth Kiadó 2021.
Ára: 6990 Ft