A könyv örök ajándék

Tölts velünk egy emlékezetes napot, készüljünk együtt a karácsonyra! Így invitálják azokat, akik szerzőkkel akarnak találkozni, lebilincselő beszélgetéseken akarnak részt venni vagy dedikáltatni akarják kedvenc köteteiket. Ajándék vásárlásra is van lehetőség, így mindenkit szeretettel vár a a BookUp Könyvünnep és a BookUp könyvesbolt.

Időpont: 2022. december 10. 10-19 óráig
Helyszín: A Société aulája (könyvbemutatók) és a BookUp könyvesbolt (dedikálások) – 1051 Sas u. 15.

PROGRAMOK
10.00-10.45 I Berg Judit: Lengemesék – Vilkó útra kel
Berg Judittal és Takács Viktóriával Oláh Andrea rádiós újságíró beszélget
Megjelent a várva várt a Lengemesék-sorozat legújabb kötete! Gyertek, hallgassátok meg személyesen Berg Judittól, hogyan került Afrikába Füttyös Vilkó apukája, Tóbiás, és hány kötetesre tervezi a folytatást! A könyvbemutatón jelen lesz az új kötetek illusztrátora, Takács Viktória is – úgyhogy ennél jobb alkalom már nem is adódhatna, karácsonyi ajándékok dedikáltatására!
11.00-11.45 I Simonyi Cecília: Noé bárkája
A szerzővel Oláh Andrea rádiós újságíró beszélget
Simonyi Cecília gyönyörű, Noé bárkája című mesekönyve a világ talán legtöbbet mesélt bibliai történetét önti mai formába, hogy az összetartás és a remény élményét adja a nehéz időkben. Az alkotó bemutatja a különös technikát (cianotípia és akvarell), amivel a könyv készült, de a segítségével Te magad is hazavihetsz egy cianotípia alapra festett, saját készítésű könyvjelzőt! A mesekönyv képeiből készült kiállítás egész nap megtekinthető.
12.00-12.45 I M. Kácsor Zoltán: A tolvaj ajándéka
A szerzővel Oláh Andrea rádiós újságíró beszélget M. Kácsor Zoltán nagy sikerű sorozatai után egy izgalmas és szívmelengető verses regénnyel lepi meg olvasóit, hogy a karácsonyi előkészületek fényét tovább emelje. Toronyváros legügyesebb tolvaját egy nagy hatalmú varázslónő keresi fel: három furcsa, értéktelennek tűnő tárgy ellopásával bízza meg karácsony éjjelén. De vajon minden tolvaj szívtelen? És történnek még csodák karácsonyeste? Erről mesél a szerző, részleteket felolvasva. Ám M. Kácsor Zoltán egy nagy, a Zabaszaurusz-sorozatot érintő bejelentéssel is készül az eseményre – így az igazi rajongóknak biztosan itt lesz a helyük, ha első kézből szeretnének informálódni!
13.00-13.45 I Mikó Csaba: A mutatványos
A szerzővel Závada Péter író, költő beszélget
Mikó Csaba steampunkelemekkel tarkított alternatív történelmi krimije egy lehetséges magyarázat az 1848-as forradalom kirobbanása előtti eseményekre. De vajon mi igaz a regényben leírtakból? Tényleg létezett már a búvárharang? Lehettek gőz meghajtású autók? Ki volt Mailáth és hova rejthették az Attila sírját? Ezekről, és a filmszerűen pörgő, sodró lendületű regény születéséről a szerzőt Závada Péter író, költő kérdezi.
14.00-14.45 I A Nagy Fotelkvíz – Bartha Álmossal Oláh Andrea beszélget
A kocsmakvíz mozgalom magyarországi megalapítója Kínában leste el ennek az ízig-vérig brit játéknak az alapjait. Mára pedig Magyarország számos városában, sőt a határon túl élő magyar közösségekben is hódítanak Bartha Álmos kvízestjei. Hogy a játék élménye otthon, szűkebb családi vagy baráti körben is átélhető átélhető legyen, néhány éve megszületett A Nagy Kocsmakvízkönyv, most pedig itt a folytatás, A Nagy Fotelkvíz – Otthoni Bajnokság, ami igényes kikapcsolódást ígér mindenkinek.
15.00-15.45 Hosszúlépés a körúton túl – Koniorczyk Borbálával és Merker Dáviddal Oláh Andrea beszélget
A tematikus városi séták műfajteremtőiként a szerzőpáros töviről-hegyire ismeri Budapestet. Mára védjegyükké vált, sodró stílusukban vezetnek végig a főváros újabb négy, ismertnek hitt városrészén. Feltárulnak Újpest titkai: az oda szervezett első “Sziget-fesztivál” és a Vígszínháznál is nagyobb színház története. Megismerhetjük Józsefváros legendáit: a csengetős mozikat, és hogy milyen állatsereglettel közlekedett Jókai Mór és Laborfalvi Róza. Felfedezzük 1944 karácsonyának drámai fordulatait: vajon miként tudta Bajor Gizi kimenekíteni keresztfiát a nyilasházból, és tényleg dobtak-e le angolszász pilóták olyan babákat, melyekben robbanóanyag volt? Megismerhetjük Csepel titkait is: miért számított presztízsértékűnek itt munkásnak lenni, és milyen szecessziós csodát rejt a munkásotthon épülete? Minden kiderül új kötetükből, amelynek címe Hosszúlépés a körúton túl.
16.00-16.45 I Egy város titkai – Kordos Szabolccsal Oláh Andrea beszélget
Kordos Szabolcs különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították. Nem történelemkönyv ez, hanem vérbő, gyakran komikus, másszor tragikus privát kalandozás térben és időben. Megelevenedik a múlt, és megszólalnak a leszármazottak, a szakértők és a mai lakók. A könyv elolvasása után garantáltan nem tud majd végigsétálni úgy Budapest utcáin, hogy ne a város rejtvényeit keresse a homlokzatokon.


17:00-17:45 I Segal Viktor és Szemere Katalin: 100 keksz, amit szeretsz
A szerzőkkel Veiszer Alinda beszélget
Lehet édes és sós, omlós vagy ropogós, töltött, netán egyszerű, ám mennyei vajas keksz, mintázott vagy cicoma nélküli… Egy finom keksz ünnepivé teheti a hétköznapokat, kávé vagy tea mellé, de karácsonyi ajándékként is tökéletes. A beszélgetés során a sztárséf és a kekszmániás a csodás receptkönyv, a „kekszesített” klasszikusok és meglepő ízpárosításokkal alkotott kekszek létrejöttének titkairól mesél Veiszer Alindának.

18.00-18.45 I Maffiózók mackónadrágban, Magyar Kóla, Fedősztori – Dezső Andrással Oláh Andrea beszélget
Az egykori indexes, most HVG-s Dezső András az egyik legelismertebb oknyomozó újságíró Magyarországon, munkáját Pulitzer-emlékdíjjal is elismerték. Első kötetében a magyarországi szervezett bűnözés történetét dolgozza fel, később a kokain magyarországi útját térképezte fel. Tavaly megjelent könyvében pedig a hazai titkosszolgálatok rejtélyes működését ismerteti meg az olvasóval. Dezső András már dolgozik a következő bestselleren, erről is mesél majd Oláh Andreának és az érdeklődő olvasóknak.