Minden mögött ez áll

Minden mögött ez áll

Bármit is teszünk - vagy adott esetben éppen úgy döntünk, hogy nem tesszük meg – ott vannak azok a szempontok, amiket gyűjtőnéven úgy hívunk, hogy motiváció. Ezekről az életünket befolyásoló, tevékenységeinket, döntéseinket meghatározó igazodási pontokról olvashatunk röviden, tömören, de - a címoldalon ígértek szerint minden ehhez kapcsolódó információ befogadásához - ehhez elég lesz nekünk 30 perc.

Azt tudjuk, hogy mindenkinek van gyenge pontja, mindenkihez van kulcs, csak meg kell találni, melyik illik a zárba. Tudományosabban megfogalmazva mindenkit lehet valamilyen módon motiválni, csak meg kell találni azt a módszert, ami adott esetben célravezető lehet.

Mindezek meghatározásához, megtalálásához nyújt segítséget ez a könyvecske, amely négy fejezetre osztva adja meg nekünk a mondanivalóját. Az első fejezet lényegében definiálja a motiváció fogalmát, a második szintén egy fogalmat – ami szinte elválaszthatatlan a motivációtól – a teljesítményt határozza meg. A harmadik fejezetben olvashatunk a személyes beállítottságról, mint a motiváció sikertényezőjéről, az utolsóban pedig ennek a sikertényezőnek az általános feltételeit ismerhetjük meg.

Ha azt a szót mondjuk ki valamiről, - s természetesen belül ezt komolyan is gondoljuk - hogy ezt: akarom, akkor már elértünk ahhoz a ponthoz, ami meghatározza a későbbi cselekedeteinket ebbe az irányban. Másképpen azt is mondhatjuk megszületett a motiváció, s ez az egyik legfontosabb bennünk meglévő hajtóerő céljaink, vágyaink elérése felé. Ezt a motivációt természetesen sok - adott esetben tőlünk független - dolog is befolyásolhatja. Ezek egyrészt a belső személyiség, az énkép, másrészt pedig a külső tényezők. De azt is tudjuk, hogy külső a hatások, a külső irányítások hosszabb távon nem hatnak. Egy gyakorlati példával szemléltetve, egy munkahelyi fizetésemelés növelheti a munkaerő termelékenységét, de ennek a kapott pénznek a hatása az idő elteltével rohamosan csökken, ha a dolgozó önmaga nem látja be – nem mondja ki magában az, hogy ezt én is akarom - hogy a termelékenység növelése, az ő saját érdeke is.

Akinek nincs annyi ideje – vagy stílusosan szólva nem elég motivált arra – hogy elolvassa a mindössze alig több mint 80 oldalt, annak a szerkesztők a könyv végén ennek egytizedén - 8 oldalon - összefoglalták azokat a fontos információkat melyek sűrítve tartalmazzák a lényeget. Bármelyik lehetőséget is választja valaki, biztos, hogy sok - még a mindennapokban is hasznosan alkalmazható - tudáshoz jut általa.

Tölgyesi Tibor
 
Reinhard K. Sprenger
Motiváció, ösztönzés
 
Kossuth Kiadó 2018
Ára: 995 Ft


FRISS
AJÁNLÓJegyértékesítő partnereinkImpresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató