Lehetetlen nem kommunikálni

Lehetetlen nem kommunikálni

Az egyszerű népi bölcsesség szerint nem az számít, hogy mit mondanak az embernek, hanem az, hogy ki mondja.  Ha azonban még egy csavart tennénk ebbe a logikába, akkor azt is hozzátehetnénk: nem csak az számit, mit mond valaki, nem csak az, hogy ez a valaki kicsoda, de az is, a gondolatait hogyan mondja el. Ezért rettentően fontos, tárgyalás, beszélgetés közben hogyan is kommunikálunk.

Kommunikációnak nevezünk összefoglaló néven mindent, amivel információt adunk a másiknak. S ez az információ nem csak emberi sajátosság, gondoljunk csak a kutyák élénk farkcsóválására, vagy felhúzott ínyér, a macskák kieresztett karmaira, vagy lágy dorombolására.

Ma már abban is egyetértenek a szakemberek, hogy a verbális (szóbeli) kommunikáción kívül, legalább akkora jelentősége van a nonverbális (minden más, nem szóban történő) információátadásnak. Olyannyira, hogyha a kettő között ellentmondást vélünk felfedezni, fontosabb szerep jut a nonverbális résznek. Egy köznapi példát véve, mennyire hihető a számunkra, illetve mennyire kételkedünk az elmondottak valóságában, ha mondjuk egy rossz hírt mosolyogva adnak át nekünk. Mivel ilyenkor megvan a látszólagos ellentét, szívesebben hisszük, hogy valami tréfa, beugratás alanyai vagyunk, minthogy komolyan vegyük a hallottakat. S viszont, ha egy jó hírt komor képpel közölnek velünk, sokszor gondoljuk azt, hogy bizony valami probléma, akadály is ott húzódhat még a háttérben.

Rossz hírnek hangzik tehát, hogy rendkívül figyelnünk kell arra, mivel kísérjük – gesztusokban, arckifejezésben, mozdulatainkban, de még öltözködésünkkel is - a mondanivalónkat. A jó hír viszont az, hogy mint oly sok minden, ez is tanulható, tudatosan készülhetünk a nonverbális eszköztárunk összeállítására, s a különböző szituációkban azok lehetséges alkalmazására.

Ez a könyv – mely tulajdonképpen egy egykori főiskolai jegyzet bővített verziója – mint alcíme is jelzi, elsősorban az üzleti kommunikációra helyezi a hangsúlyt, tehát mondjuk úgy, üzletemberek számára kötelező olvasmány. De mivel szinte mindenki folytat üzleti, vagy annak tűnő – gondoljunk arra, mikor kedvezőbb árat szeretnénk elérni a vízvezeték szerelőnél, vagy méltányosabb elbánást a mobilszolgáltatónál – tárgyalásokat a köznapi emberek számára is sok hasznos, és emellett mindenképpen érdekes dologról olvashatunk benne.

A szöveghez remekül illenek azok a karikatúrák, amelyek képileg segítik a mondanivalót, s ez által biztosan mélyebben ívódnak belénk az olvasott rész megállapításai, üzenetei.

Tölgyesi Tibor
 
Neményiné Gyimesi Ilona
Hogyan kommunikáljunk tárgyalás közben
 
Akadémiai Kiadó 2017
Ára: 4200 Ft

FRISS
AJÁNLÓ

Jegyértékesítő partnereinkImpresszum - Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató