Bár a pandémiás időszakban a Müpa nyárindító koncertsorozata, a Hey, June! az online térbe kényszerült, 2022 júniusában a könnyűzenével együtt a nézők is visszatérhetnek a termekbe. Június 3. és 23. között öt hazai zenekar veszi be a színpadot: a Mayberian Sanskülotts, a Mmamt, a Galaxisok, Mike Gotthard és Szebényi Dániel mellett az Anna and the Barbies is fellép!

Tavaly lépett fennállásának tizedik évébe Magyarország első számú dream popzenekara, a Mayberian Sanskülotts. Csordás Zita és Balogh Gallusz duóként induló, ám mára hattagúvá bővült formációja már a kezdeti időszakban is kiemelkedett az alternatív-underground szcénából, az azóta eltelt évtizedben pedig megkerülhetetlenné vált. A ritmusszekció, majd a billentyűk és egy második gitár hozzáadásával a zenekar hangzása a kezdetekhez képest sokkal finomabb és álomszerűbb lett. Ami viszont nem változott, az a félreismerhetetlen hangzás, amit a szövegek mellett Csordás Zita légies, néhol sanzonokat, máshol népdalokat idéző vokálja ad, és ami a zenekart Káposztásmegyertől egészen a barcelonai PrimaveraSound fesztiválig repítette. Júniusban végre a Müpába is megérkeznek.

Egyedi Péter évtizedek óta a magyar rockzenei szcéna meghatározó alakja, számos kultikus zenekarnak – annabarbi, Óriás vagy épp a Rájátszás sorozat – volt oszlopos tagja. 2019 nyarán MmamtMindennek megvan a maga története– címmel látott napvilágot első szólólemeze, amely a bitangerős dalszövegek mellett hol rockos, hol a hagyományos énekes-dalszerzői hangzás felé tendált. A 2021-ben megjelent Mmamt II-n a jóval nagyobb hangsúlyt kapó elektronikával egy sokkal komplexebb hangzást kaptunk, amely jócskán kitágította Egyedi határait is az első koronghoz képest. Az eredetileg „egy szál gitáros” hálószobaprojekt egy teljes zenekarral kiegészülve a Fesztivál Színházban éri majd el teljes pompáját.

Az énekes-dalszerző Szabó Benedek 2013-ban alapította az akkor még Szabó Benedek és a Galaxisok néven futó zenekarát, amiből 2020 nyarán lett egyszerűen csak Galaxisok. A névváltozás mögött nem húzódott semmilyen drámai fordulat, a fiúk egyszerűen csak úgy érezték, ez jobban reprezentálja őket és a zenekar egységét. „És még a plakátokra is nagyobb betűkkel fér ki” – poénkodott az énekes. Hatodik, Történetek mások életéből című duplalemezük az együttesre mindig is jellemző sokszínűség jegyében „tele van világkörüli műfajokkal és egy rakás vendégzenésszel”– ahogy ők fogalmaztak. Twee pop, bossa nova, tropicalia, soukous, perui folk, shoegaze, pszichedelikus rock – mind-mind megtalálható a korongon szereplő 21 dalban. A Hey, June!-koncert repertoárjára a tagok az eddig megjelent Galaxis-lemezekről válogatták össze saját személyes kedvenceiket.

Immáron egy évtizede annak, hogy Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály és Szebényi Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megismerkedtek és elkezdtek együtt zenélni. Számtalan zenei projekt és produkció részeseként állandó tagjai a hazai zenei színtérnek. Közös munkájuk a blues-pop-rock zenét játszó Mooters zenekarral kezdődött, amit a Blues MD követett, majd Mike első szólólemezének bemutatója után ElectricShock néven koncertezték végig Ázsiát és Európát. Stílusuk összetéveszthetetlen: mesterien keverik a blues érzelmességét és a jazz improvizativitását a rock energiájával és a funk ritmikájával, modern köntösbe bújtatva a 70-es és 80-as éveket.A mostani koncerten kettőjük színes munkásságából kap a közönség egy igencsak mély merítést.

Az Anna and the Barbies-t senkinek sem kell bemutatni. Magyarország egyik legsokszínűbb és legvagányabb együttese idén válik nagykorúvá, kendőzetlenül őszinte dalszövegeikkel és lehengerlő színpadi jelenlétükkel pedig már a kezdetekkor meghódították a közönséget. Sosem riadtak vissza a kihívásoktól: ugyanúgy megtöltöttek sportcsarnokokat és színházakat is, felléptek fesztiválon és a Fővárosi Nagycirkusz porondján is. Zenéjükben is szívesen kísérleteztek különböző művészeti ágak ütköztetésével, hat album mellett még filmet is forgattak. Ezúttal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tervezik bevenni, ahová egy áthangszerelt repertoárral és – a frontasszony, Pásztor Anna táncos múltjára kikacsintva – táncos közreműködőkkel is kiegészülve készülnek egy felejthetetlen estére.

A koncertektől további információk: https://www.mupa.hu/programok/hey-june-2022

MayberianSanskülotts
2022. június 3.péntek   20:00 – 22:00

Fesztivál Színház
MayberianSanskülotts:Csordás Zitaének; Balogh Galluszgitár; Dorozsmai Gergőgitár;
Szigeti Árpádbasszusgitár; Justin Spikedob; Várnai Szilviabillentyűk, vokál
További információk: https://bit.ly/HJ_MayberianSanskulotts
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/950992318954195/

Mmamt
Így változtam nagyzenekarrá – Egyedi Péter története
2022. június 14. kedd 20:00 – 22:00

Fesztivál Színház
Mmamt:Boros Leventedob, vokál; Egyedi Pétergitár, szintetizátor, ének; Hegyi Áronbillentyűk, vokál;  Jancsovics Mátédob; Lee Olivérgitár, vokál; Örményi Ákosbasszusgitár, vokál; Cseke Dánielszaxofon
További információk: https://bit.ly/HJ_Mmamt
Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/326717842735609/

Galaxisok – Csillagközi tér
2022. június 15. szerda20:00 – 22:00

Fesztivál Színház
Galaxisok: Szabó Benedekének, gitár, billentyűk; Sallai Lászlóbasszusgitár, vokál; Günsberger Ákosgitár, vokál; Bradák Somadobok
További információk: https://bit.ly/HJ_Galaxisok
Az esemény Facebook-oldala:https://www.facebook.com/events/356052636374011/

Anna and the Barbies – EKHO
2022. június 21. kedd 20:00 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Anna and theBarbies: Pásztor Annaének; Pásztor Sámuelgitár, ének; Hernádi Dávidbasszusgitár; Vághy Tamásbillentyűk; Balasi Ádámdob
További információk:https://bit.ly/HJ_AANTB
Az esemény Facebook-oldala:https://www.facebook.com/events/1065750227490526/

GOTTHARD-SZEBÉNYI
2022. június 23. csütörtök 20:00 – 22