A Budapest 150. születésnapját ünneplő szeptember 2-i ingyenes szabadtéri koncert egyben évadindító is: ez lesz Fischer Iván és a Fesztiválzenekar első hazai hangversenye a 40., jubileumi szezonjukban. A közönséget a fúzió lehetőségeit vizsgáló kortárs nagyzenekari nyitány ősbemutatójával, és egy mennydörgéserejű Eroicával várják.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata tavasszal írt ki zeneszerző-pályázatot egy nagyzenekari nyitányra, amely megidézi a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi- urbanisztikai identitását. A versenyt egy ifjú, mindössze huszonöt éves zeneszerző, a Junior Prima díjas Oláh Patrik nyerte, az első lovári nyelvű mise szerzője, aki műveiben általában is az autentikus cigányzene és a klasszikus zene kapcsolódásait keresi. Nem kivétel ez alól új nyitánya, a Fusion sem, amely az egyesülés, összeolvadás zenei lehetőségeivel kísérletezik, hogy így is érzékeltesse a Budapestet egykor létrehozó fúzió jelentőségét.

„A három városhoz fűződő érzelmeimmel próbáltam megfogalmazni Pest nyüzsgését, Buda kifinomultságát, Óbuda lakótelepeit és római emlékeit” – avat be a szerző a nyitány koncepciójába. A Fesztiválzenekar a szeptember 2-i esti ősbemutató előtt stúdióban is rögzíti a darabot, hogy Budapest új nyitányának részleteit a főváros intézményei és cégei is felhasználhassák majd rendezvényeiken.

Hősies-e még az Eroica? A Hősök terén elhangzó másik mű, Beethoven 3. Esz-dúr (Eroica) szimfóniája is igazi különlegességnek ígérkezik. Már a mű eredeti bemutatásának időszakában, 1805 után világos volt, hogy új lapot nyit a zenetörténetben, hogy léptékében és páratlan
szuggesztivitásában felülmúl minden korábbi szimfonikus zenét. A BFZ nyári turnéján Londonban, Grafeneggben és Brémában is eljátszotta a szimfóniát, és a kritikusok ünnepelték a „kiemelkedő”, „sok éve nem hallott” színvonalú Eroicát, egyikük „érzékinek”, „lágynak”, másikuk „felvillanyozónak” ítélte, de volt, aki úgy érezte, egy ponton „mintha mennydörgés lökte volna le a székéről”.

„Fischer Iván mindig izgalmas, friss szemlélettel nyúl a klasszikus szimfonikus repertoár darabjaihoz” – magyarázza Erdődy Orsolya, a BFZ menedzserigazgatója. „Biztos vagyok benne, hogy a BFZ előadása rejt meglepetéseket az Eroica ismerőinek, és megérinti majd azokat is, akik most ismerkednek a szimfóniával – és nemcsak a zárótétel magyar verbunkos motívuma miatt”.

A program szeptember 2-án:
18.30 Köszöntők: Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester
o Oláh Patrik: Fusion (Fúzió) – Budapest új nyitányának ősbemutatója
o Ludwig van Beethoven: 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, op. 55
19.40 körül: Fischer Iván dedikál


A hangverseny ingyenes, a közönség a téren 17.30-tól foglalhat helyet, a szervezők a kényelmesebb zenehallgatás érdekében papírszékekkel is készülnek.