“Ahol a kamarazene, a kulturális örökség és a tehetség találkozik” 

12 ország együttműködésében 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára és művészi kreativitásra ötvözve a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon az első koncertre 2024.május 19-én kerül sor a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor csodálatos történelmi terében, az olasz Quartetto Eos hangversenyével veszi kezdetét a kilenc koncertből álló sorozat.

A Quartetto Eos bakonybéli koncertjén alapvető emberi érzelmeket társít Beethoven vonósnégyeseinek egyes tételei mellé, amelyek újfajta tematika szerint fűzik össze egyedi műsorrá az elhangzó műveket, amelyek a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között új jelentéssel társulnak.

A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

„Nagy öröm, hogy sikerült bekerülnünk ebbe a nemzetközi projektbe és számos olyan válogatott együttes fog ellátogatni a program során Magyarországra, akik vélhetően a jövő koncertéletének meghatározó szereplői lesznek. A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor mellett például a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély díszterme, vagy a Gyulakeszin található Csigó Malom is olyan helyszíneink lesznek, amelyek hozzátesznek majd a koncertélményhez. Bízom benne, hogy a program folytatásába hazai együttesek is be tudnak kapcsolódni a jövőben és megfelelni a feltételeknek, amelyhez az első év tapasztalatai alapján minden segítséget megadunk.”

(Pista Eszter, a program hazai szervezője)

Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés 

Honlap: https://www.meritaplatform.eu

A május 19-én megrendezésre kerülő koncert látogatása ingyenes, további információk a Cadenza weboldalán, illetve a helyszínről a Szent Mauríciusz Monostor oldalán. 

Mindenkit várnak szeretettel.