A zenetörténet egyik legtragikusabb hegedűversenye szólal meg Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, Érdemes művész és a Danubia Zenekar előadásában Hámori Máté vezényletével 2024. március 21-én a Zeneakadémia Nagytermében. Alban Berg utolsó műve befejezetlenül maradt operájának, a Lulunak komponálása közben, 1935-ben keletkezett. Ennek az évnek a tavaszán gyermekbénulásban meghalt Manon Gropius, Alma Mahler 18 éves, gyönyörű leánya. Az „egy angyal emlékének” ajánlott Hegedűverseny így mintegy Manon Gropius requiemje lett. A zeneszerző még nem sejthette, hogy egyben saját requiemjét is írja, hogy nem sokkal a Hegedűverseny befejezése után egy rovarcsípés végzetes lesz számára.

„Több mint tíz éve játszottam először színpadon Alban Berg Hegedűversenyét a Nemzeti Filharmonikus zenekarral, Hamar Zsolt vezényletével – először a Müpában, Budapesten, majd Debrecenben. Hámori Máté akkor szólt, hogy szeretné, ha egyszer együtt is eljátszanánk a művet. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, és kivételes dolog, hogy éveken át fejben is tartotta és most műsorra tűzi a zenekarával. A mű gyakorlása közben újra és újra rácsodálkozom annak hihetetlen érzékenységére, csordultig romantikus világára. Hiába
a szigorú dodekafon rendszere, azon belül olyan gyönyörű dallamokat formál, olyan fájdalom, annyi szív van benne, hogy nem tudok betelni vele.” (Kokas Katalin)

„1935-ben Louis Krasner hegedűművész Amerikából hegedűversenyt rendelt Bergtől, azonban a kérését a zeneszerző rendre visszautasította. Mivel a náci párt hatalomra jutása után Berg darabjait Németországban és Ausztriában is egyre kevesebbet játszották, így végül elsősorban financiális okból vállalkozott Berg a mű megírására. Krasner arra kérte, hogy írjon egy művet, amely megmutatja a közönségnek, hogy a 12 hangú skála zeneszerzői technikáját alkalmazva is lehet olyan művet írni, amely megmozgatja a hallgatóság
érzelmeit. Berg végül Manon Gropius (Alma Mahler és Walter Gropius lánygyermeke) tragikusan korai halálának hatása alatt fogott a hegedűverseny komponálásába.” (forrás: Papageno és filharmonikusok.hu)

Berg nagy sietségben komponált: a Hegedűverseny összesen négy hónap alatt készült el, a szerző a mű bemutatóját már nem érhette meg. 1935 telén egy rovarcsípés okozta vérmérgezésben hunyt el. Az „Egy angyal emlékére” címet viselő Hegedűverseny Alban Berg leggyakrabban játszott hangszeres műve és a komponista saját requiemje is egyben.

A Danubia Zenekar koncertjének műsorát gondosan állította össze Hámori Máté karmester, a program első felében elhangzik Bach Es ist genug című korálja, majd Berg Hegedűversenye.

„A koncert első felében távoli, mégis nagyon közeli világok találkoznak, hiszen Berg finom szövésű, dodekafon hegedűversenye a legkifinomultabb ínyencek egyik titkos kedvence, melynek talán fő inspirációs forrása Bach zenéje, azon belül is egy kis korál, amely az élet visszaadásának alázatos aktusáról szól.” (Hámori Máté)

Az este további részében az egyik legnépszerűbb élő zeneszerző, Adès Powder her face című operájából a
Hotel Suite magyarországi bemutatója és Bizet Carmen-szvitje hangzik el.

Bővebb információ: https://utazenehez.hu/koncertek/luxus-tor-szivszorit-2024-03-21-193000?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAopuvBhBCEiwAm8jaMUSQDDSmdE1Gk1vsehyoEIG6D8oVyCLo8OjPRGCZ9OW1bGHtZJrYghoCmYcQAvD_BwE

Fotó: Emmer László