21.3 C
Budapest
vasárnap, május 26, 2024
hirdetés

Január 8-án startol az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2022!

Ahogy sokaknak, az Átlátszó Hang fesztiválnak is felborította a szokásos menetrendjét a tavalyi év. Az év során tavasszal online, majd ősszel élő előadásokkal rukkoltak elő. A 2022-es év programjait a korábban megszokott módon, januárban tartják meg. A fesztivál az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést, és teszi átláthatóvá azt új füleknek is. A „Mi és Ők” mottó köré szerveződő januári fesztivál programjai európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolatra fókuszál. A fesztivál célja idén is új módszerekkel bemutatni, és ezáltal szélesebb közönség számára is könnyebben elérhetővé tenni az újzenét, a mai zene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát, amelyben mára zenei és előadói műfajok széles skálájának eszköztára megtalálható.

A szokásos 10-14 naptól eltérően a 2021-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál az egész éven átívelt, online és élőben. Így, a januári koncertek mellett sok más esemény jött létre az év során. 2022 januárjában a kilencedik fesztivál – a kezdetekhez hasonlóan – csak néhánynapos lesz. A januári hangversenyekből, kiállításból és filmklubból összeálló program egyfajta pihenőévként is felfogható, ugyanis 2023-ban megújult formában jelentkezik majd a fesztivál. Ezzel együtt most is különleges, eddig itthon még nem hallott, és az Átlátszó Hang jellegéhez, rangjához méltó eseményekkel találkozhat, aki ellátogat programjainkra. Hagyományaikhoz híven, az év első átlátszó hangjaival idén is a Zeneakadémiai nyitókoncertjén találkozhatnak az érdeklődők.  A fesztivál programjai további budapesti helyszíneken, – a Budapest Music Center, Budapesti Francia Intézet, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Három Holló, OMA (Ordinary Music Archives), Trafó Kortárs Művészetek Háza –  valósulnak meg, ahol többek között a neves külföldi művészek, mint Lluïsa Espigolé spanyol zongoraművész, Jean-Philippe Gross zeneszerző Franciaországból, Nagy Andrea klarinétművész Németországból, František Výrostko (nagybőgő), Peter Katina (harmonika),  valamint a magyar kortárszenei élet ismert szereplői  – a Metrum Ensemble, MAO, UMZE Ensemble,  a Kamon Kardamon – működnek közre.

A fesztivált január 23-án Zeneakadémia hangszeres szólistáinak koncertje zárja a Fugában. Az idei évben Horváth Balázs mellett Dargay Marcell a programok általános kurátora. A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál honlapja: https://atlatszohang.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/atlatszohang

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb