IV. Óbudai Világzenei Hét a KOBUCI Kertben

2022. október 4–8. között tíz zenekar, négy ország kultúrája és minden, ami a világzenéből a KOBUCI Kert számára ma fontos. A világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín tematikus fesztiválja, a IV. Óbudai Világzenei Hét idén október 4. és 8. között várja a zenerajongókat. A meghívott művészek névsora ezúttal is magáért beszél; régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével, a peremműfaj ünnepével köszön el tizennegyedik évadától a KOBUCI Kert.

A fesztivált október 4-én a Dalinda énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja. Utánuk az Ötödik évszak melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A Világzenei Hét egyik legizgalmasabbnak ígérkező produkciója a kelet-közép-európai etnojazzt játszó, szlovák-moldáv PaCoRA Trio és a magyarországi, ám pozsonyi székhelyű Ifjú Szivek Traditional String Quartet alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyesének közös koncertje. A PaCoRa tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigány muzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifjú Szivek String Quartet szintén mesterien játssza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak és közösen feledkeznek bele az együtt zenélés örömébe, kiderül október 5-én, szerdán este.

Október 6-én hagyományos táncházsorozatát a fesztivál keretében zárja a KOBUCI, méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása, Martin Florin Kodoba egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban olyannyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a Rézeleje Fanfárosok zenekar lesz.

Október 7-én, pénteken az este az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigány zenét játszó zenekar, a Parno Graszt lép színpadra. Az idén 30. születésnapját ünneplő bandát 2019-ben a World Music Chart Europe 3. helyére szavazták be a szakértők, világszínvonalú előadásmódjukat immár senkinek sem kell bemutatni, a KOBUCIba pedig hazajárnak zenélni a paszabiak. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát a Babra fogja képviselni.

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió, a ContraBayando nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, századeleji jazz és gypsy swing dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a Boban Marković Orkestar koncertje lesz. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere” – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Marković vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább eufórikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladičin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bír ma is a könnyűzenei palettán.

További információ, jegyek: https://kobuci.hu/vilagzenei_het/

Teljes program

Október 4. kedd 19.00
Dalinda
Ötödik Évszak

Október 5. szerda 20.00
Ifjú Szivek String Quartet – PaCoRa Trio (SVK)

Október 6. csütörtök 19.00
Szezonzáró táncház
Rézeleje Fanfárosok
Magyarpalatkai Banda (ROM-HUN)

Október 7. péntek 20.00
Babra
Parno Graszt

Október 8. szombat 19.00
ContraBayando (SRB-HUN)
Boban Marković Orkestar (SRB)