Fotó: Zikkurat Színpadi Ügynökség – Drobilich Tímea

2021. szeptember 28-án zsúfolásig telt nézőtér előtt az Aréna színpadán léptek először közönség elé az István, a király iskolába megy…program nyertesei. A hazai és Kárpát-medencei magyar nyelvű általános iskolák diákjai számára létrehozott versenyt 2019 tavaszán hirdették meg. A program azzal a céllal indult, hogy határainkon innen és túl a legifjabb generációval is megismertesse a nemzeti identitásunk alapkérdéseit feszegető, idén 38 éves rockoperát, és átörökítse annak szellemiségét.

Az Aréna a teltházas koncertjén a gyerekek a rockopera koncertváltozatának azon különleges előadásán léptek fel, amelyen Feke Pál és társulata mellett közönség elé lépett a mára klasszikussá érett rockopera szerzőpárosa, Szörényi Levente és Bródy János is.

Az ifjú tehetségek csoport-, és szólista kategóriákban jelentkezhettek egy általuk készített videófelvétellel, melyen a mű egy-egy részletét adják elő. A szólisták és a csoportok több fordulóban versenyeztek, a verseny végeredményét a közönségszavazatok és a zsűri pontszámainak összessége adta.

Az István, a király iskolába megy… program felhívása csaknem a teljes Kárpát-medencét megmozgatta: Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és az anyaországból több, mint 150 versenymű érkezett, és több mint 1000 gyermek vett részt a vetélkedésben. A közönségszavazatok száma elérte a 160 ezret, a program Facebook profiljának bejegyzései több mint 6,5 millió embert értek el, a honlap közel 2 millió oldalmegtekintést regisztrált.

A nyertes kisdiákok itt, az Arénában énekeltek először nagyközönség előtt. Produkciójuk a koncert egyik legszebb pillanata volt, amellyel nem csak a közönség, de a rockopera szerzőpárosának tetszését is elnyerték.