Balázs János és a Pannon Filharmonikusok koncertje két városban várja a közönséget.

A Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertjén három szerző három emlékezetes története, három út a sikerhez, három különböző értelemben vett nagy alkotás hangzik el Balázs János zongoraművész és a Pannon Filharmonikusok előadásában, Bogányi Tibor vezényletével. Orgonán közreműködik Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika zeneigazgatója és a PTE MK Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

Egy nehéz időben készült nyitány, amelynek feladata, hogy szép ünnepet varázsoljon; egy különleges zongoraverseny, amely egyúttal útlevél Amerikába; és egy szimfónia, mely egy szimfonikus életmű csúcsa lett. Három nagy élmény várja a közönséget két koncerten, két városban, elsőként november 24-én a Müpában, majd a rákövetkező napon a pécsi Kodály Központban.

„Nagy izgalommal és várakozással készülök a Pannon Filharmonikusokkal közös két koncertünkre, hiszen igazán szép műsort sikerült összeállítani, amelyek közül a Rahmanyinov-zongoraverseny a zongorairodalom egyik legnehezebben játszható művei közé tartozik. Nehézsége ellenére nagyon megszerettem ezt a művet és szívesen játszom, emlékezve az idén 150 éve született szerzőre. Nagy nyugalom ezt a nehéz művet egy olyan kiváló együttessel és karmesterrel együtt előadni, mint Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok.” (nyilatkozta Balázs János zongoraművész)

„Rahmanyinov egyik legjelentősebb és legnehezebb darabja, a III. zongoraverseny, melyet Balázs János fog előadni. Jánossal sokat játszottunk már együtt, legutóbb Pristinában turnéztunk közösen. Azóta keressük az alkalmat, hogy újra együtt muzsikálhassunk” – nyilatkozta Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere.

Dohnányi Ünnepi nyitánya azt a koncertet nyitotta meg 1923 novemberében, amelyen Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulóját ünnepelték. A műben két szimfonikus és egy fúvószenekar indul el külön utakról, hogy egyesüljön egy naggyá. A három együttes három fontos dallamot is egybesző: a Himnuszt, a Szózatot és Dohnányi Magyar Hiszekegy című művét.  Rahmanyinov III. zongoraversenye talán minden idők legnehezebbje az irodalomban, és a szerző első amerikai koncertkörútjára készült. A technikai nehézség mellett a sűrű szövés
és a mély mondanivaló is fajsúlyossá teszi a művet, a szólisták számára pedig külön kihívás, hogy a szerző szólójával készült felvétel zsenialitását igazán nehéz felülmúlni. Saint-Saëns III. szimfóniája pedig egyúttal az utolsó is a Saint-Saëns-szimfóniák sorában, melyet annyira tökéletesnek érzett, hogy kérésre sem írt többet ebben a műfajban. Az „Orgona” jelzőt arról a különlegességéről kapta, hogy két tételében is helyet kap egy orgona a zenekari hangszerek között. A mű magyar vonatkozása, hogy szerzője Liszt Ferenc emlékének ajánlotta.

2023. november 24. péntek 19.30 I Budapest, Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Részletek itt: https://cziffrafesztival.hu/program/haromszor-harom/

2023.november 25. szombat 18.00 I Pécs, Kodály Központ
Részletek itt: https://cziffrafesztival.hu/program/haromszor-harom-2/

HÁROMSZOR HÁROM

BALÁZS JÁNOS ÉS A PANNON FILHARMONIKUSOK KONCERTJE
Műsor: Dohnányi: Ünnepi nyitány, Rahmanyinov: III. (d-moll) zongoraverseny

Saint-Saëns: III. „Orgona” szimfónia

Közreműködik: Balázs János – zongora, Kovács Szilárd Ferenc – orgona; vezényel: Bogányi Tibor
A Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertje.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.