Világsztárok a Kodály Központban: 2021. október 18-án igazi jazzlegendákat köszönthetünk a Kodály Központ színpadán a Mike Stern / Bill Evans Band featuring Tom Kennedy & Nicolas Viccaro koncerten. Mike Stern világhírű gitáros korábban Miles Davis, Jako Pastorius együttesének volt tagja, de játszott a Blood, Sweat & Tearsben és a Steps Aheadben is. Bill Evans szaxofon-virtuózt pedig többek között Miles Davis, John Mclaughlin, Herbie Hancock és Mick Jagger is felkérte a zenekarába. Hozzájuk csatlakozik basszusgitáron a zseniális Tom Kennedy, valamint dobokon Nicolas Viccaro.

2010 decemberében Maxim Vengerov vezényletével adta első nyilvános hangversenyét az újonnan megnyitott Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar. A hangversenyterem jubileumi évadát az avatja igazán ünnepivé, hogy 11 év után újra itt lép színpadra a világ egyik legnagyobb zenésze, Maxim Vengerov, ezúttal hegedűművészként. Az október 25-ei koncerten a MÁV Szimfonikusokat Takács-Nagy Gábor vezényli.

Az idén 10 éves Band Of StreetS a brass band műfaj hazai megteremtője. A jubileumi koncert alkalmából október 9-én a Zsolnay Negyed E78-as Koncertterében az együttes az utcazenét a színpadra varázsolja, hogy visszahozza a 90-es évek igazi disco-érzését.

Október 14-én nyílik meg Nemes Csaba: Alakváltás című kiállítása az m21 Galériában.

A Free Style Chamber Orchestra 17 éve meghatározó szereplője a hazai jazz színtérnek, és idén új nagylemezzel jelentkezik. Az Üveghegyen túl című album népzenei és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmaz. Lemezbemutató koncertjüket Pécsett az E78-as Koncertteremben tartják október 15-én, a Metronóm Jazz Klub vendégeiként.

Október 20-án egy hazai közönségkedvenc, Koncz Zsuzsa Szabadnak születtél címmel ad koncertet a Kodály Központban. Másnap 50 év legszebb dalait hallhatjuk Delhusa Gjon jubileumi koncertjén, a Zsolnay Negyedben, a Flip Flop and the Flyers vendégszereplésével.

Az október 23-ai ünnepi hangverseny címe Esszencia, hiszen találkozik itt népzene, klasszikus zene és jazz, idős és fiatal, régi és új, nő és férfi, vidám és szomorú, hagyományos és progresszív. Ez az Esszencia. Egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek találkozása a Kodály Központban. Közreműködik: Lakatos Róbert – klasszikus brácsa, hegedű, Bognár Szilvia – ének, Balogh Kálmán – cimbalom, Kunos Tamás – népi brácsa, Kováts Gergő – szaxofon, klarinét, fuvola, Bognár András – nagybőgő. A részvétel ingyenes, de jegyhez kötött. A díjmentes jegyeket a Kodály Központ jegypénztárában lehet igényelni.

Az őszi szünet során október 28-án római játszótérré alakul a Cella Septichora Látogatóközpont! Az expedíciós kalandjáték és a kézműves foglalkozás mellett a gyerekek római kori épületeket tervezhetnek, majd római fiatalok bőrébe bújva próbálhatják ki a szórakoztató, néha ügyességet igénylő antik játékokat. Jelentkezési határidő: október 22., info@pecsorokseg.hu

A hónapot Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző triójának koncertje zárja október 28-án az E78-as Koncertteremben.