III. Senior Gála

Ünnepi jótékonysági hangverseny 2023. október 1-jén, a zene és az idősek világnapján a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészeivel. A fennállásának 170. évét ünneplő Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története a Magyar Nemzeti Múzeumban adott első „philharmoniai hangversennyel” indult 1853. november 20-án, Erkel Ferenc vezényletével. Október 1-jén, a zene és az idősek világnapján, a Senior Gála alkalmával a Társaság legtapasztaltabb művészeivel térnek vissza a kezdeteket megidéző helyszínre egy ingyenes koncerttel.

Nyugalmazott zenészeink nem csak a Zenekar történelmének legjobb ismerői, hosszú évtizedeinek hiteles „krónikásai”, hanem a mostani aktív
generációnak „kinevelői”, és nem utolsó sorban a zene számos jótékony hatásának valódi nagykövetei is. A hangverseny ingyenes, a Zenekar a Rotary Club Budapest Akadémia segítségével adományokat gyűjt a Magyar Hospice Alapítvány munkájának támogatására.

A történelmi hagyományok okán a Társaság tagsága az Operaház zenekari művészeiből áll, így a műsorban kiemelt helyet kapott a 210 éve született Verdi művészete. A hangversenyt Kodály Zoltán zenekari remekműve, a Galántai táncok zárja, melyet a szerző 90 éve komponált a Filharmóniai Társaság Zenekarának, az akkori 80. ünnepi gálára.

A programra a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a seniorgala@bftz.hu címen tudnak.

Karmester:
Vajda Gergely 


Házigazda:
ifj. Bazsinka József, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője 


A koncert félidejében dr. Kovács Tibor habilitált egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettese tart előadást.

Műsoron:
Schubert: Rosamunda-nyitány
Schubert: A-dúr rondó
Verdi: A végzet hatalma – nyitány
Verdi: Don Carlos – Fülöp király áriája
Kodály: Galántai táncok

További információ: https://bftz.hu