A Chamber Orchestra of Europe zenekar páratlan nyitókoncertjével veszi kezdetét Magyarország Uniós csatlakozásának 20. évfordulóján a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál, akik az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására érkezik Budapestre. A nyitókoncert programjában többek között Liszt Ferenc, Joseph Haydn és Bartók Béla művei csendülnek fel. Szólistaként közreműködik Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

Az uniós csatlakozás 20. évfordulójának alkalmából egy olyan prózai mű is elhangzik, amelyet a Nobel-díjas Seamus Heaney 2004. május 1-jére, az „Üdvözlés Napjára” írt, amikor Európa vezetői Dublinban gyűltek össze, hogy megünnepeljék tíz új tagállam, köztük Magyarország csatlakozását. A magyar verzió – az eredeti verssel együtt- most először hangzik el nyilvánosan Declan Hannigen színész tolmácsolásában.

A Chamber Orchestra of Europe 1981-ben alakult, ma olyan tiszteletbeli tagjai vannak, mint Sir Schiff András, vagy a kanadai Yannick Nézet-Séguin. 2022-ben sikerrel pályázták meg a kismartoni Esterházy kastély rezidens zenekari címét, ennek köszönhetően érkeztek most Budapestre, az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására.

A koncertjükre érdemes már most jegyet venni, a budapesti Olasz Intézetben 2024. április 29-én 19 órakor kezdődő programra jegyek itt (https://budapestbrand.jegy.hu/program/budapesti-tavaszi-fesztival-nyitoesemeny-chamber-orchestra-of-europe-koncert-158746) válthatók. A koncertre a jegy SZÉP-kártyával is megvásárolható.