A jubileiumi évad hagyományaihoz híven nyár búcsúztató JazzTime fesztivállal indul. Jazz Side Story Symphonic címmel Szőke Nikoletta, Gájer Bálint és a Danubia Zenekar ad közös koncertet, Kozma Orsi Csillogó fekete lemezeken című estjén magyar popdívák dalait hozza el, míg a spanyol Andrea Motis a Csapó Krisztián Quintet partnereként nyűgözi le a közönséget. Az Európai Hidak idén ősszel a brüsszeli művészeti élet kiválóságait csábítja Budapestre. A Brussels Jazz Orchestra & Philip Catherine, Bert Joris, David Linx, a Zap Mama, Selah Sue, a Gaïsha és a TaxiWars koncertjein túl kiállítás és belga kapcsolódású kultfilmek vetítései színesítik a programot.

Brian Blade, amerikai jazzdobos, most először zenél a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az idén ötven éve alakult Vujicsics jubileumi koncertje a Balkán és a mediterrán vidék népzenei és régizenei tradícióiból kiinduló zenei utazásra invitál, az útitársak között megtaláljuk mások mellett a Söndörgő együttest, Farkas Zoltán Batyut és Lukács Miklós cimbalomművészt is.

A könnyűzene műfajából a Honeybeast novemberben a Cinema Trip címet viselő koncertjükkel lép a Müpa színpadára. Jubileumi koncertre készül a 24 éves Hiperkarma, amelyen huszonnégy dal lesz hallható kamarazenei átiratban. Hamisítatlan női energiák töltik majd be a teret Les Amazones D’Afrique koncertjén.

A klasszikus zenét kedvelők számára is bőven tartogat örömteli eseményeket az őszi-téli időszak. A Philip Glass Ensemble mindjárt két koncerttel is készül: Godfrey Reggio Koyaanisqatsi – Kizökkent világ és Naqoyqatsi – Erőszakos világ című filmjéhez komponált alkotásokat két egymást követő szeptemberi estén élvezheti a közönség. A Kossuth-díjas karmester, Fischer Ádám szeptemberben tölti be 75. életévét, e jeles évfordulót a Müpában, Haydn-, Richard Strauss- és Wagner-művekkel ünnepli, méghozzá Magdalena Anna Hofmann, Schöck Atala és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társaságában. Kerek jubileumra készül a holland karmester, csembaló- és orgonaművész, Ton Koopman is, aki éppen idén 80 éves. Ünnepi turnéjára nagy múltú saját együttesei, az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus kísérik, Händel Eszter című oratóriumának címszerepében Julia Lezsnyeva lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A 25 éve alakult Talamba Ütőegyüttes Muszorgszkij idén 150 éves legendás művének, az Egy kiállítás képeinek 21. századi feldolgozását vezetik elő, az est második részében pedig csatlakozik a műsorhoz Sena Dagadu és a Cantemus Vegyeskar. Korunk egyik legkeresettebb operaénekese Elīna Garanča estjén francia operák és spanyol zarzuelák részletei, valamint nápolyi dalok mellett Berlioz, Massenet, Saint-Saëns, Lecuona és ifj. Johann Strauss zenekari darabjai csendülnek fel Karel Mark Chichon vezényletével.

A nemrégiben elhunyt Eötvös Péterre egy életművéhez méltó koncerttel emlékeznek a hazai jazzélet kiemelkedő művészei. Az estén egy ősbemutató is elhangzik: a 2002-es, Jean Genet drámája alapján írt opera, a Le Balcon zenéjéből készült zenekari szvit hangszerelését Fekete-Kovács Kornél készítette.

A világ egyik legrégebbi együtteseként jegyzett Drezdai Staatskapelle új művészeti vezetőjével, Daniele Gattival érkezik, vendégként pedig korunk egyik legelismertebb hegedűvirtuóza, Frank Peter Zimmermann csatlakozik hozzájuk. Novemberben visszatér Philippe Herreweghe, karmester, hogy saját, nagy elismerést kivívott műhelyei, a Collegium Vocale Gent és az Orchestre des Champs-Elysées élén ezúttal Beethoven műveit vezényelje, szólistaként Kristian Bezuidenhout, a régi billentyűs hangszerek specialistája működik közre. Mikko Franck és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a romantika három arcát mutatja meg Berlioz, Csajkovszkij és César Franck egy-egy magával ragadó művén keresztül, a szólista pedig Hilary Hahn hegedűművész lesz. A karácsonyi ünnepek közeledtével az 1670-es alapítású Cambridge-i St John’s College Kórusának estje segíti az adventi hangolódást Christopher Gray vezényletével.

Hagyományaihoz híven a Müpa idén is bejelentette az évad művészeit: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc jazzgitáros, zeneszerző és zenei tehetséggondozó, valamint az ugyancsak Kossuth- és Liszt-díjjal kitüntetett Kelemen Barnabás hegedűművész személyében. A következő időszakban mindkettejükkel több alkalommal találkozhat a közönség.

Nem maradhatnak el a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkusz-produkciók sem, a Pécsi Balett Faust, az elkárhozott címmel mutatja be a budapesti közönségnek új táncdrámáját, a Recirquel látványos cirque danse előadásai közül továbbra is látható lesz az IMA, októbertől pedig már az újjászületés mítoszát kutató vadonatúj előadás, a Paradisum várja az érdeklődőket.

A Müpa kiemelt figyelemmel fordul a jövő koncertlátogatói felé, ezért minden szezonban gyerekek és kamaszok számára megálmodott koncertek és előadások egész sora várja a családokat és iskolás csoportokat. Az Operamatiné sorozat keretében visszatér sokak kedvence, a Szaffi, a Matinékoncertek sorában Európa ízei kerülnek terítékre, míg a karácsonyi időszakban ismét a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró Betlehemes című színpompás táncjátéka varázsol majd el kicsiket és nagyobbakat.

A most bejelentett produkciókról bővebben itt olvashat:

https://mupa.hu/jegyek-berletek/huszadik-oszunk-programjai