Költészetnapi verskoncertet szervez az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a Petőfi Irodalmi Múzeumban április 12-én 17 órától. A zongoránál: Várnagy Andrea és Farkas Lili. Szólisták: Falusi Márton, Lőrincz P. Gabriella, Regős Mátyás, Varga Melinda, Végh Attila, Viola Szandra.

Vers és zene egy tőről fakadnak, az alkotók pedig megkísérlik újra egymásra hangolni a két műfajt. A nézők egy verses-zenés történetet olvashatnak ki a műsorból, egyféle lírai színháznak lehetnek részesei, ahol kiderül az is, miért érdemes kortárs lírikusokat olvasni. A metafizikus verstől, az egészen szenzuálison át a játékosabb hangú vagy ironikus költeményig gazdag skálát járhatnak be, melynek főbb motívumait a költészet, József Attila, a nő, a férfi, a víz, a tenger és a zene adják.

„A költészet, a zene mindig inspiráltak arra, hogy egy-egy zenemű hangulatát megérezzem és megértsem a zeneszerző hangok mögé rejtett üzenetét. Így született a Zenevarázslat programom is, mely a zene és a költészet együttes erejét használva segít minket befelé figyelni.”- vallja Várnagy Andrea. A nézők Raveltől, Chopintől, Liszt Ferenctől, Vandalltól és Dvořáktól egyaránt hallhatnak zeneműveket.

Az alkotók úgy gondolják, hogy léteznek helyek a psziché határán, ahová csakis, kizárólag a komolyzene nagyjainak hangi világán és a költészet nyelvén keresztül lehetséges eljutni és bíznak abban, hogy a Költők a zongoránál egy olyan zenei és lírai kompozíció, amely ösvény lehet, „rejtekút” a belső képzetek legjava felé.