Kitekintés a határon túlra Thurzó Zoltán zongoraművésszel

Thurzó Zoltánt művészetét korábban csak egy közösségi oldalon követtem, személyes ismeretségünket egy véletlennek köszönhetem. Zoltánra nemcsak extravagáns külseje, hanem hatalmas zenei tudása miatt is érdemes figyelni, mivel a családja által több évtized alatt összegyűjtött óriási értékeket példás módon, fáradhatatlanul igyekszik mind szélesebb körben közkincsé tenni. Ennek lehetünk most a tanúi, hiszen magánkiadásában megjelent Liszt CD-je által – amihez maga ez előadó írt 24 oldalas ismeretőt – betekintést nyerhetünk a zeneszerző folyamatosan változó életfelfogásába, valamint abba a mély átalakulásba, amelyet végül a kereszténységben lelt meg a virtuóz és bohém életéhez képest. Erről a különleges zenei anyagról, és arról az útról beszélgettünk a művész úrral, ami az első zongorabillentyű leütésével kezdődött.

A Thurzó családnév nagyon jól cseng a történelemkönyvekben. Kicsit bemutatná nekünk a családfát?

Szerencsés helyzetben vagyok, mivel egy olyan nagyváradi történelmileg is elismert zenész családból származom, amely generációk óta szervesen részt vesz Nagyvárad zenei életében, s ezzel alakítva a város zenetörténetét. Mi a Thurzó név “jó oldalát” képviseljük ezen a vidéken, a XVIII. század elejétől, napjainkig. Eléggé hektikus nyomon követni a család tagjainak az életét az évszázadok során, mert nagyon szerteágazó. A családfát tekintve találunk nemeseket, egy megyéspüspököt, tanítókat, valamint több befolyásos értelmiségit. De ha csak három generációra tekintek vissza, akkor az egyik legkövetkezetesebb ág a miénk, amely egy erősen komolyzene iránti érzékenységet mutat.

Nagyvárad kulturális életében betöltöltött szerepük mellett létrehoztak egy hatalmas zenei gyűjteményt is. Ki volt ennek a gyűjtőmunkának az elindítója, erről mesélne?

A Thurzó család minden tagja muzsikus volt a múltban, ugyanúgy mint a jelenben – én a harmadik generációt képviselem. Nagytatámtól kezdve családunk teljes mértékben vezeti, és pontosan archiválja több évszázadra visszamenőleg Nagyvárad komolyzenei életét. Ilyen dologgal csak nagy történelmi hagyománnyal rendelkező könyvtárak, zenetudományi intézetek esetében találkozhatunk. Birtokunkban van naprakész formában 270 évnyi pontos zenetörténeti anyag, illetve a további 430 évnyi zenetörténeti adat “lelőhelye” – nekünk ez a családi szellemi vagyonunk. Mindennek a kezdeményezője nagytatám, Thurzó Sándor zenei helytörténész, muzikológus volt. Temérdek, többmilliónyi óra kutatómunka van a háttérben, ebben a nagy munkában elsőszámú segítője egy életen keresztül a nagymamám volt (Tyukodi Margit operaénekesnő, gobelinművésznő). Ők voltak számomra a legnagyobb lelki és szakmai támogatóim. Mindezt az örökséget édesanyámmal gondozzuk és ápoljuk napjainkban is. (Thurzó Margit Terézia, aki régebben zongorázott, fuvolázott is.)

Úgy tudom, hogy minden gyermek maga választ hangszert, ez az Ön családjában is így volt? Miért pont a zongora?

Négyéves koromban jómagam totyogtam oda a zongorához, amelyet kedvenc hangszeremnek ítéltem meg. Semmi sem változott azóta, ezt szerettem meg. Azt mondták, hogy nem össze-vissza csapkodtam, hanem tudatosan pöttyintettem le a billentyűket, és mindeközben hallgattam a zengésüket, próbáltam dünnyögni is a hangfekvést. Biztosan érdekes lehetett ez nekik, de én erre egyáltalán nem emlékszem.

Visszaemlékszik első koncertjére?

Természetesen igen, vannak foszlányképek a zongoratanulás kezdetéről. Elég hamar, már ötvésen volt az első olyan szereplésem nagyközönség előtt, amelyen egyszerre három kis zongoradarabot adtam elő.

Tanulmányai befejezése után tanított. Ezt a hatalmas tudást, aminek birtokában van, sikerült átadni a tanítványainak?

Az emberiség jelenkori tudásforrása a múlt, amelyet a könyv és a zene csodás világa által tudunk magunkévá tenni, ebben a tekintetben is nagyon kíváncsi természetű vagyok. A letünt korok gondolkodását, lélegzetét, mondanivalóját ezekből az adathordozókból olvashatjuk ki, és ha a világ szét is esik körülöttünk, ez egy komoly értelmi védőháló alattunk bármelyik pillanatban. A két családi lakásunkban közel 13 ezer kötetes könyvtárral rendelkezünk, amelynek nagyrészét kiolvastam, kottatárunk viszont ennek többszöröse. Tanítani szerettem, mert ezáltal fejlődtem kommunikáció terén, és amit tanultam, igyekeztem megmutatni és megtanítani másoknak – ezt nagyon szerettem. Minden diákom anyagát megtanultam előre, s vittem itthonról a könyveket, írásokat, enciklopédiákat, elemzéseket, reflexiókat, zenetudományi írásokat mindenről, amiről úgy gondoltam, hogy segíti a tudásuk elmélyítését.

Úgy tudom, hogy már nem tanít. Mi volt váltás oka?

Kellett a szabadidő a gyakorlásra – így manapság 6-7 órát is van lehetőségem gond nélkül gyakorolni. Immár három éve egyszerre három munkahelyemen mondtam fel. Első osztályos gyermekektől, líceumi diákokon túl, egyetemistákat is oktattam, illetve színészekkel is foglalkoztam. Minden rétegnek megvolt a maga kihívása, és a pozítív hozama, de független szólistának lenni tizennégy év után, bizony fellélegzés. Az anno elképzelt álmom immár valóság minden tekintetben.

A koncertjein a közönség valami nagyon különleges élményben részesül, erről mesélne?

A történelem és az élet átmeneti állapotoknak az összesége, de ez korunkban a komolyzene világában azzal jár, hogy kevesebben értik meg azt, hogy mit is akar kifejezni. Kellenek a kreatív ötletek, és a szándék, hogy a zenét olyan művészeti ágakkal ötvözzem, ami nem elvesz egymás értékéből, hanem fokozza az összhatást. A zene kinyithat gondolatokat, belső világokat, érzelmeket, de a zene az ami, legjobban tárolja az emlékeket is. A lelkiállapotok összességének legjobb ábrázolása furcsa mód nem a verbális kommunikáció. Másik célom jobban nyitni a fiatalok felé, mert a fiatalság manapság nem bolondság, hanem kihívás.

Miként készül fel az alkotásokra, kiket hallgat meg a nagyok közül?

Sosem engedem be világomba a más előadói végeredményeket – csak a legvégén, mint mércét. Van nekem egy furcsaságom: gyerekkorom óta sohasem hallgatom meg az újonnan elkezdett zongoradarabokat csak a megtanulásuk végén, amikor már kialakítottam a személyes olvasatomat, és csak azután szoktam meghallgatni hangfelvételeket az adott műről, több elismert előadó feldolgozásában. Így meg tudom határozni azt, hogy mennyire látom helyesen a tanulási állapotban a fontos dolgokat, érzéseket, faktúrákat és lejegyzett szerzői szándékokat.

Most valami nagyon jelentős feladat előtt áll, amit küldetésének is tekint. Mi is ez pontosan?

Egy CD felvétel kiadása nagy feladat, hiszen egy olyan anyagot adok ki a kezemből, amelyet bárki bármikor meghallgathat, és rögtön véleményezhet is. Az az érdekes, hogy a mostani dupla CD anyaga tulajdonképpen már 2011. óta a repertoáromon van. Liszt Ferenc 1833-tól tervezett, 1834-ben megfogalmazott és 1835-ben publikált zongoradarabjától, a Harmonies poétiques et religieuses-től (Költői és vallásos harmó­niák) hosszú út vezet az 1853-ban kiadott, azonos című, tíz darabból álló zongoraciklusig. A véglegesített tíz tételből álló mű a szerző második legnagyobb zongoradarab-sorozata az Années de pélerinage (Zarándokévek) után. A csaknem húsz év alatt többszörösen is átdolgozott kezdeti zongoradarab mondanivalója, Liszt zenei-emberi fejlődése, alkotó éveinek munkája nyomán végleges formáját 1852 körül nyerte el. Liszt többször is említette leveleiben, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a ciklusának, és ezt azzal is bebizonyította, hogy közel két évtizedet szánt a megírására és tökéletesítésére. A zeneszerző folyamatosan változó életfelfogását is nyomon követhetjük a sorozat hosszú alkotói ívén keresztül, melynek során kiforr az a kifejezésmód, amely a kereszt felé fordulást, ennek motivikus metamorfózisát is magában hordozza, ez jelképe lehet annak a mély átalakulásának is, amelyet a kereszténységben keres és lel meg a virtuóz és bohém életéhez képest. Igazából az az érdekes, hogy Nagyvárad komolyzenei életének ez az első olyan dupla lemeze, amely hiánypótló több tekintetben is, mivelhogy a város eddigi kultúrális életében még soha senki nem adott ki hasonlót önerőből.

A nagyközönség mikortól és hol és milyen áron találkozhat a CD-vel? Kik vettek részt a kiadásban, illetve kikkel dolgozott együtt?

A hivatalos magyarországi lemezbemutató november 9-én (péntek) lesz, 18 órai kezdettel lesz – zenében és szóban – a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Hangversenytermében. Több fontos név van a megjelent album mögött, akiknek közreműködéséért hálával gondolok: Dr. Domokos Zsuzsanna – a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatóasszonya, Dr. Eckhardt Mária – Magyarország legismertebb Liszt kutatója, Kirschner Péter gitáros barátom, aki Bródy János hangmérnöke, Nagyvárad legjobb hangmérnöke Jonucz Gábor, városom legelismertebb sajtósa Rais W. István főszerkesztő, továbbá a magyarországi társkiadóm Gryllus Dániel, illetve kolleganője, Marosi Veronika. A felvételek mindegyike az BIEM-ARTISJUS-nál bejelentett jogvédett hanganyag. A CD-t egyenlőre kétezer példányban gyártattam le – szerintem lesz érdeklődés a felvételek iránt. A jelenleg a dupla lemez ára nálam 4500 Ft. Szeretnék majd eljuttatni belőlük nemzetközi versenyeken való megmérettetésekre is. Budapest zenei grémiumának egy része, elismert muzsikusok, zenekutatók akik hallották a felvételeimet, már olyan visszajelzéseket adtak, hogy zenei/írott tartalom tekintetében igényesek, és magas művészi színvonalat képviselnek. Ha nekik már ilyen véleményük van, akkor ez csak jó dolgot jelent. Szerintem meg fogja állni a helyét külföldön is. Akik majd megvásárolják a hangfelvételeket, azok egy olyan dupla CD-t tartanak majd a kezükben, amelynek szöveges ismertetője is megpróbál szakítani más kiadványok hagyományaival, mivel írtam két nyelven egy kísérőfüzeteket is, amelyek egyenként 24-24 oldalasak. Általában nem az előadók szokták megírni az ismertető füzeteket, pedig szerintem azok még hitelesebbek lehetnének, ha az előadó foglalná össze a számára legfontosabb tényeket, zenei érdekességeket.

Sokszor egymástól nagyon távol eső helyen ad koncertet, hogy bírja összeegyeztetni ezt a rengeteg, különböző hatalmas energiát igénylő feladatot?

Szeretek utazni, és vezetni is. Szeretem minél több városban megmutatni mindazt a csodát és mélységeket, amit a zenében átélek. Nem a hamut kell őrizni, hanem a letünt korok lángjait továbbadni. Az ókori kínai filozófia szerint a zene a Mennyek ajándéka, alapelvei a világmindenség törvényeiből adódnak és rendkívüli erővel képes hatni az emberekre – én hiszem ezt minden zenével kapcsolatos tevékenységre. Nagyon szerencsés vagyok, hiszen a zene minden vetületét élvezem: zongorázom, sokat olvasok, járom a természetet, de emellett nagyok sok helyszínen, több városban sikeres eseményt is szervezek már tizenkét éve. Fontosnak tartom, hogy egy zenész igenis sokszínű legyen, de mindenben amit csinál egyben maximalista is.

Nemcsak Erdélyben, de Magyarországon is találkozhatunk Önnel, legközelebb hol ad koncertet és mit hallhatunk? Hogy készül fel ezekre?

Sok helyen hangversenyezem. Léptem már fel távolabb is mint Magyarország, zárt rendezvényeken, eseményeken államelnökök, hercegi családok előtt. Igazából egy zongoristának egyszerre több repertoár műsort is a kezében/fejében kell tartania, mert az igények is lám, többrétegűek. Jelen pillanatban kilenc különálló zongoraest teljes zenei anyaga, illetve interaktív szöveges adaléka mozgósítható bármelyik következő órában. Temérdek óramennyiséget gyakorlok nap mint nap, eléggé nagy repertoárom van, több zenei korszakból, közel hétszáz zongoradarabot magába foglalva eddig. De hetente mindig megtanulok egy-két új darabot, amelyek majd esetleg egy műsorszerkezetben elhelyezhetőek lehetnek. Tudom már 2020-ban is a programomat, de mindig csak évente teszem fel az eseményeket a weboldalam koncertnaptárába (www.thurzozoltan.com).

További tervei?

Igazából nem egy, hanem két különálló albumot tervezek idén kiadni, egy eléggé gyors egymásutánban, mivelhogy a következő album is készül. Mostantól számítottan két hét múlva lesz a második nagyváradi komolyzenei CD kiadva önerőből. A válogatás albumom szerepel Chopin, Bartók, Kodály, Debussy, Rachmaninov, egy Kocsis átirat, Bach-Busoni átirat, egy saját Bach átiratom, továbbá Grieg, Schubert darabok. Ennek címe Heart and Soul (Szív és Lélkek), amely egy 10 lemezből álló sorozat első epizódja. Ez a sorozat majd a mindenki által legismertebb zongoradarabokat tartalmazza.