Fotó: Bakonyiart

Azt, hogy mennyire csodálatos hely Magyarország mi sem bizonyítja jobban, mint egy kis kirándulás a Duna-Tisza közén található Kiskunságra, és hogy mennyire történelmi vidéken járunk arra bizonyíték Szank, ahol a vidéket a honfoglalás után magyarok, majd a XIII. századtól pedig letelepített kunok lakták. Mostanra pedig a Büszkeségpont és a Helyi Érték Kiállítótér mellett a napokban átadott egyedülálló Kiskun Emlékhely is várja a látogatókat. Aki pedig arra jár, feltétlenül csobbanjon a kiskunmajsai élményfürdőben és a szamárfarmot se hagyja ki.

A Kiskunságban rejlő lehetőségeket az utóbbi évtizedekben kezdték el alaposan kiaknázni, de most már bátran állíthatjuk, hogy napokba telhet végig járni a régió értékeit. A térség rengeteg meglepetéssel és számos kulturális látnivalóval várja a látogatókat, akik a helyszínen olyan ismeretekre és élményekre tehetnek szert, amire máshol az országban nem adódna lehetőségük.

Kiskun Emlékhely

Harminchárom kiskun település közös múltjának beteljesítése a küldetése a Szank határában frissen átadott Kiskun Emlékhelynek. Modern eszközökkel mutatják be a kiskun identitást: azt a magyarságba beolvadó népet, amely a térségben megtartott, illetve abban a korban jövőt épített.

A látogatóközpont mellett egy ezer folyóméternyi út visz végig a történelmen, ahol megismerkedhetünk a még helyhez nem kötött, de adott esetben már Magyarországon élő kunok életével, és többek közt láthatunk egy Árpád-kori templomot kettős körárokkal és a védművel, valamint lakóházakat is. A későbbiekben folyamatos régészeti feltárás is zajlik majd az emlékhely területe mellett, ahová táborokat terveznek szervezni a gyerekeknek.

Büszkeségpont

A kiállítási tér az 1956-os eseményekre emlékezik, és az oda vezető utat éppúgy a látogatók elé tárja, mint ahogy az akkori események megtorlását is megkísérli érzékeltetni. A történelmi előzmények bemutatása mellett helyi és a közelben élő embereknek is emléket állít.

Helyi Érték Kiállítótér

A szanki kiállításon a huszonnégy képes tabló nemcsak a helyi értékeket, de az ötven hungarikumot is bemutatja a látogatóknak. A tablókon levő QR kód és okostelefon segítségével az érdeklődők részletesen is olvashatnak a helyi értékekről.

Szelfipont

Szank határában található a város betűit formáló embernagyságú szelfipont, ahol bárki csodálatos környezetben örökítheti meg, hogy a településen járt.

Szanki tekepálya

A tekepálya 4 sávos, kivilágított, 6 öltözőhelyiséggel és büfével kialakított. A nézőtér 80 ülőhellyel, és 30-40 állóhellyel rendelkezik.

Jonathermál Kiskunmajsa

Ez az a hely, ahol a család minden tagja felüdülhet a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben, a kül- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben. A 2018-ban az Év versenyen a feltörekvők között harmadik helyezést elérő fürdő mellett a motellel együtt mintegy 50 ezer négyzetméteren elterülő zöldterületen fekvő kemping is található.

Szamárfarm

Kiskunmajsától kb. 2 kilométerre, festői szépségű környezetben fekszik a Jonathermál Zrt. szamárfarmja, amely májustól szeptemberig várja az idelátogató csoportokat. Az állományt különböző fajtájú és színű állatok alkotják: a szürke színű, magyar parlagi szamáron kívül találunk benne fekete, „olasz típusú” szamarat és igazi különlegességként hófehér, kék szemű úgynevezett magyar barokk szamarat is.

Pálosszentkút Kegyhely

A petőfiszállási tanyavilág része. Az Alföld egyik legjelentősebb búcsújáró helye. 1791-től kapta meg az egyházi engedélyt a zarándokjáráshoz, de már a középkorban is állt ezen a helyen egy kicsi kápolna. Ma szépen parkosított nagy területe, forrása, patakja mind vallási, mind turisztikai szempontoknak megfelelő környezetet biztosít.

Lópofa Csárda

Ha már bebarangoltuk a környéket, és megéheznénk, akkor feltétlen nézzünk be a Lópofa Csárdába, melynek konyháját a magyar hagyományokon alapuló ízvilág jellemzi, de ettől függetlenül a könnyedebb étkekre vágyók is tudnak válogatni a szárnyas ételek és a frissítő saláták között.

Ha már a gasztronómiánál járunk, Kiskunmajsán készül Ritz Csokoládé márkanév alatt a helyben termelt gyümölcsből, alkohollal tartósított kézműves konyakmeggy, amely a gépi gyártású társától nemcsak csokoládé vastagságban hanem a benne lévő meggy minőségében is különbözik.  Az édességek rajongóinak érdemes ellátogatniuk a szanki Ízek Házába, hiszen a kis manufaktúra által készített három fajta konyakmeggyet itt meg is tudják kóstolni.