21.9 C
Budapest
vasárnap, április 14, 2024
hirdetés

Új helyszínen, 20. századi plakátkülönlegességekkel és McMenemy Márkkal jön a hatodik FALRA FEL! plakátaukció

Vadonatúj helyszínen, az R51 Atelier Budapestben várja a magyar plakátok szerelmeseit a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium közös árverése, a Falra fel! 6.0 2021. november 18-án. 

Ezúttal is bárki licitálhat a világszínvonalon alkotó, múlt századi magyar grafikusok remekeire, aki szívesen díszítené egyedi grafikai munkákkal otthona vagy irodája falát. Az aukció új árverésvezetővel, McMenemy Márkkal várja az érdeklődőket a belváros szívében, az egykori Tungsram-házban. A múlt század magyar grafikusművészetét gazdagon reprezentáló, 150-nél is több tételből álló árverési anyagban ezúttal is  filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátok, hirdetmények, valamint falragaszok kerülnek kalapács alá.

A szervezők McMenemy Márk műsorvezetővel, a hatodik Falra fel! plakátaukció árverésvezetőjével közösen várják a Blaha Lujza tér közelében, a Rákóczi út 51. szám alatt, a szecessziós és art deco jegyeket is magán hordozó, 1913-as építésű egykori Rákóczi-bérház, későbbi Tungsram-ház legfelső emeletén egy fantasztikus műteremlakásban a magyar plakátritkaságok és -különlegességek gyűjtőit november 18-án. A Falra fel! 6.0 aukciós anyagának egyik kiemelkedő tétele a Szibéria című filmhez készített plakát, mely a berlini fogorvos, Hans Sachs tulajdonát képezte azzal a 12.500 másikkal egyetemben, melyeket Joseph Goebbels parancsára a Kristályéjszakán foglaltak le tőle. Sachs rendelkezett a legnagyobb háború előtti gyűjteménnyel valószínűleg nem csak Németországban, hanem az egész világon. Napjainkban is biztosan sokan emlékeznek rá, hogy volt idő, amikor mindenki teleragasztotta a falakat személyes kedvenceivel: zenekarok, autók vagy éppen lengén öltözött nők köszöntek ránk kollégiumi szobák, öltözőszekrények, műhelyek és edzőtermek falairól. A gyűjtőszenvedély ugyan sokaknál elmúlt, azonban vannak, akik máig szívesen őrzik a múlt egy-egy darabját, ráadásul egy jól megtervezett, szépen megrajzolt, bekeretezett plakát valóban feldobja a környezetét. Legyen bármi is a cél, ma már van bőven miből meríteni, ha egy jó állapotban lévő, megfelelően őrzött és tárolt plakátot szeretnénk beszerezni. A Falra fel! ezt az igényt igyekszik kielégíteni hosszú évek óta, igen széles spektrumban, mind a korszakot, mind a témát illetően.

A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium gondosan ügyeltek arra, hogy az eladásra kínált 150-nél is több tétel között a boxmeccstől az eucharisztikus világkongresszuson és rockkoncerten át a klasszikus moziig minden megtalálható legyen; az már csak rajtunk áll, hogy a Rubik kockát, Papp Lacit vagy Chaplint választjuk-e. Nem is olyan régen még a dohánytermékeket is szabadon lehetett reklámozni, és amikor elküldtek minket a trafikba vagy egy füstös kocsmába az újabb adagért, senki nem kérte a személyit. A tévében Ötvös Csöpit néztük, ahogy két vitorlásverseny között kioszt néhány pofont, kazettás magnón hallgattuk a Guns N’ Roses-t, míg az idősebbek Bergendyt, hétvégén pedig vidámparkba mentünk, de a lottózás és a kutyakiállítás is felmerült, mint opció. Hihetetlenül jó háborús filmek készültek, mint ahogy örök emlék marad a hitchcocki borzongás, Travolta tánca vagy Belmondo autós üldözései. A lakótelepi lakások szobáit megtöltve, néma csendben néztük VHS-en Chuck Norrist, aki egyetlen tárral képes volt megsemmisíteni egy egész hadsereget. De ne csak kifelé tekintgessünk – büszkeséggel tölt el minket, magyarokat, ha olyan filmek kerülnek szóba, mint a Mephisto, Az idő urai, a Szegénylegények vagy a Saul fia, de a Csinibabát is szeretjük. Ha kicsit visszább megyünk az időben, a háztartásokban nem volt mindig magától értetődő az áram, ezért azt is népszerűsíteni kellett, ami ma már megmosolyogtató. A némafilm korszaka még távolabbinak tűnik, de a plakátok és műsorfüzetek megőrizték nekünk ennek az időszaknak is a hangulatát és nagy alakjait. Hosszú volt az út Iván Mozsukintól Colin Farrellig és ahogy változott a mozi, vele együtt változott a filmplakát is. Ábrázoljon bármit is, a plakát minden esetben egy darab történelem, amit jó érzés nézni, birtokolni.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az R51 Atelier Budapestben, valamint a kijelzők és monitorok elé november 18-án este 7 órakor. Azok, akik licitálni szeretnének az élő közvetítésen, november 17-én 19 óráig regisztrálhatnak az axioart.com oldalon.

Időpont: 2021. november 18. 19:00

Online árverés: https://axioart.com/aukcio/2021-11-18/falrafel-6-plakatarveres-a-muzeum-antikvarium-es-a-plakatf

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
160FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb