Szívügyek címmel kerül megrendezésre a Várfok Galéria és a nemzetközi szinten elismert mezzoszoprán, Károlyi Katalin zenét és képzőművészetet összekapcsoló rendhagyó közös online projektje. Az est 2021. március 4-én 19.30-tól tekinthető meg a Várfok Galéria Facebook-oldalán, valamint a galéria YouTube-csatornáján.

A Várfok Galéria az elmúlt hónapokban ünnepelte fennállásának 30 éves jubileumát A Legek csoportos kiállítással, melyről Károlyi Katalin úgy fogalmazott, hogy “a legjobb kamrák egyike, ahol a csodálatos érlelt francia sajtok mellett ott van az igazán jó portói, de a friss saláta és reggel, az ólból frissen kihozott tojás is, tehát minden a legfinomabból van”. Ebből a gazdag és sokrétű kiállítási anyagból a Galéria művészeti vezetőjével, Kovács Krisztinával közösen válogattak képeket és hozzájuk zenéket.

A zenei válogatás több évszázadot ölel fel öt zeneszerző művein keresztül, a darabok a Várfok Galéria öt képzőművészének alkotásai kontextusában szólalnak meg. Az est címadó műve, a Szívügyek, a Párizsban és Thaiföldön élő magyar képzőművész, aatoth franyo festménye. Ez az emblematikus kép jelképezi a Várfok Galéria és Károlyi Katalin szoros francia kötődését, mely meghatározza a program zenei összeállítását is.

Hogy hogyan kapcsolódik a 99 éves világhírű Françoise Gilot Felszálló főnix című festménye az ars nova egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, Guillaume de Machaut-nak 14. században íródott darabjához, Rozsda Endre 1975 körül festett Nyugati szele a misztikus pécsi kántor Eberhardt Wüllner 20. század első évtizedeiben készült miniatűrjéhez, Czigány Ákos fotográfus Darwin Online/90 üres oldal fotográfiája Sophie Lacaze francia kortárs zeneszerző 30 másodperces kompozíciójához vagy Nemes Anna ecsetvonások nélkül megfestett arcképe a huszadik század egyik legjelentősebb avantgárd zeneszerzője, Luciano Berio világhírű Sequenzájához, valamint a magyar kortárs színtér kiemelkedő és sokoldalú alkotójának, Szirtes Jánosnak a 80-as években készült “kormos” festménye a szintén kortárs Bruno Letort legújabb darabjához, mindazt Károlyi Katalin és Kovács Krisztina egy meghitt beszélgetésben tárja fel.

Az est különlegessége, hogy elhangzik egy ősbemutató is: a francia Bruno Letort zeneszerző, az Ars Musica nemzetközi kortárs művészeti fesztivál igazgatója kifejezetten erre az alkalomra írt egy darabot Károlyi Katalin énekesnőnek.