19 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

Sisi személyes tárgyai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Közel 100 eredeti műtárgy, köztük festmények, ötvöstárgyak, porcelánok, fotók, viseletdarabok láthatók a „Wittelsbachok – Sisi családja” című kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban. A 2021. 11. 27-én nyílt időszakos tárlaton Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere mellett korabeli fényképek is megtekinthetők. Ezen kívül először látható a Múzeum egyik legfontosabb idei vásárlása, a koronázási palást töredéke, amelyet I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember. A megnyitó háziasszonya Dancs Annamari, az Operett Színház művésznője volt. A királyné által köztudottan kedvelt muzsikát és hangulatot a 100 Tagú Cigányzenekar játéka idézte meg.

Száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg az utolsó bajor király, III. Lajos. A kerek évfordulóról egy időszaki kiállítással emlékezik meg a Magyar Nemzeti Múzeum. A Magyarországot második otthonának tekintő uralkodó mellett családjának, a Wittelsbachoknak, ismert és kevésbé ismert tagjai is szerepelnek a kiállításban, olyanok, akik fontos szerepet töltöttek be hazánk történelmében. A legismertebb, és a magyar nép rajongását leginkább élvező Wittelsbach természetesen Erzsébet királyné, akit közeli családtagjai Sisinek becéztek. A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe, képzeletbeli fényképalbumába és néhány, egykor Erzsébet tulajdonában lévő tárgyat is megcsodálhatnak, amelyek műtárgyvédelmi okokból csak nagyon ritkán láthatók. „Megjelenik” a kiállításban a gyűlölt anyós, Zsófia főhercegné és egy kedves nagynéni, a magyarok által is nagyra becsült Karolina Auguszta királyné is.

Egy kalap, egy palást, egy asztalközép. A Múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor–magyar kapcsolatok 1000 éves történelméről, és kiemelten a Wittelsbach családról. Közel 100 eredeti műtárgy, köztük festmények, ötvöstárgyak – egy ezüst asztalközép –, porcelánok, fotók, viseletdarabok mellett megtekinthető majd Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, rég nem látott személyes használati tárgyai, köztük a gyémántokkal gazdagon díszített két személyes rendi ékszere, valamint több fényérzékeny, féltve őrzött, ritkán látható fénykép is. Emellett először láthatja a közönség kiállításon a Múzeum egyik legfontosabb idei vásárlását, a koronázási palást töredékét, melyet a palást I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember. De látható lesz még a palást egy másik töredéke is, melynek segítségével a szakemberek az idén előkerült darabot azonosították. A legjelentősebb magyar textilemlék két szempontból is kötődik a kiállítás témájához. A hagyomány boldog Gizella magyar királynéhoz köti a palást alapját képező miseruha készítését és adományozását, aki bajor hercegnőként lett első királyunk, Szent István felesége volt. Rangos hazai gyűjtemények válogatott tárgyai között láthatók Münchenből érkezett műalkotások is. Két festményt egyenesen egy Wittelsbach herceg palotájának faláról akasztottak le.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb