Új sorozat indul a fenti címmel, mely a Magyar Nemzeti Múzeumban folyó különféle, látványos restaurálási munkák titkaiba enged bepillantást. 

Egy női menyecskeruha-derék metamorfózisa 1. 

A következő, 8 részes minisorozatunkban egy menyecskeruha-derék újjászületését, azaz restaurálását követhetjük nyomon.
A műtárgy 1867-ben készült az Alter és Kiss Divatházban, és a műtárgykarton alapján a Magyar Nemzeti Múzeum textilgyűjteményébe 1989-ben került, mintegy 30 000 forintos vételáron. A cég Közép-Európa vezető divatháza volt, a királyi család számára is kerültek ki innen pompás toalettek. A céget 1829-ben a Bécsből Budapestre települt Alter Ferenc alapította. Üzlete a belvárosi Váci utca és Régiposta utca sarkán álló, 1804-ben épült  Schorndorfer-házban működött. Az alapító, aki eleinte csak szövetekkel, majd kiegészítőkkel kereskedett, 1858-ban unokaöccsére, Eduard Alterre bízta boltját, aki üzlettársával, Kiss Kornéllal közösen folytatta a munkát nagy sikerrel. 1866-ban már újabb üzletet is tudtak nyitni a közeli Váci utca 11-ben. Nem csak a nők, de a férfiak divatigényeinek is igyekeztek eleget tenni. Tevékenységüket a feljegyzések szerint 1888-ig folytatták.
A ruhaderék kézzel varrott, fehér, ritkaszövésű vászonkötésű pamutból készült (ú.n. gaze). Alapszövetét virágcsokrokat mintázó fekete nyomással díszítették, amelyet tovább színesítettek kék, bordó, sárga, lila és zöld hímzett virágrátéttel valamint piros bársonyszalaggal. A ruhaderék rövid derékszabású. Hátul ovális kivágása mentén kettős fodor látható, közepén papírból készült piros rózsarátét található zöld levéllel. Elöl V alakban nyitott, hátul ívben felvarrott gallér látható, amelynek díszítését az alapszövettel harmonizáló nyomott színes virágmintája, valamint a két szegélyén futó fodorrátétje adja. A ruhaderék öt apró fehér gombbal és öt kötött gomblyukkal záródik elöl. Rövid buggyos ujja hasonló díszítménnyel és bársony szalagcsokorral ékesített. Vajszínű vászonkötésű, keményített lenvászonbélése elöl kék-két szűkítő varrással ellátott, háta pedig két-két ívelt részből szabott. Közepén nyitott: öt kis fehér gombbal, illetve öt kötött gomblyukkal, továbbá egy-egy francia kapoccsal záródik.
A műtárgyhoz tartozik még két levél alakú kis lebeny is, amely a ruhaderékhoz hasonlóan, a kétrétegű gaze anyagból készült, fekete alapnyomású színes viránycsokorral, valamint szegélyen futó kettős fodorral díszített.
 
A sorozat következő részeiben a restaurálási munka egyes érdekes fázisait láthatjuk a múzeum Facebook-oldalán!