17.3 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

Októberben ismét központban a design sokszínűsége: izgalmas programok a 18. Budapest Design Weekről

Számtalan kiállítóval, előadóval és több, mint kétszáz programmal zajlik a 18. Budapest Design Week 2021. október 8. és 17. között. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala finanszírozásában a Magyar Formatervezési Tanács által szervezett, tíznapos rendezvénysorozat origójában idén a „New Standards” áll, amely egyben a központi kiállítás címe is. Íme néhány izgalmas program a fesztivál második feléből.

A Budapest Design Week eseménysorozat nyitókiállításának a „New Standards”-nek a Société Budapest ad otthont, ahol 30 fiatal, 30 év alatti tervező munkáját mutatják be. A tárlathoz több kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik. Az utóbbi években, főleg a karantén hatására teljesen megváltoztak az öltözködési szokásaink. Ezt a témakört járja körbe a Budapest Design Week saját programja: a „Divat a home office korában” című kerekasztal-beszélgetés. Az egészség- és testtudatosság hatására egyre népszerűbbé válnak az ún. activewear és leisurewear, vagyis a sport- és szabadidőruházatok, melyek az otthoni munkavégzéshez is megbízható darabnak számítanak. A sportruházat népszerűsége csak egy újabb divathullám vagy tartós változás? Hogyan reagál a divatipar az olyan váratlan helyzetekre, mint egy világjárvány? Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat október 14-én a résztvevők: Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, Tóth Linda, a Heavy Tools vezető tervezője, Rinder Viktória, a Puma Group key accountja és marketing managere és Bornemissza Márk, a Footshop kreatív igazgatója. A beszélgetést Szentesi Réka társadalomtörténész és divatkutató moderálja. Október 15-én az VR/AR és a design viszonya lesz a középpontban. Udeme Etentuk, az AR Analytics Kft. ügyvezetője, Hevesi Annabella, formatervező, a Line and Round társalapítója és vezető tervezője, Szécsi László, a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékének docense és a Hiventures Divat & Design Tőkealap egyik képviselője tartanak előadásokat és beszélgetnek majd a témáról.

A Nyitott Stúdiók keretében a Közmű csapata október 15-én egy kerámia pop-up vásárral várja az érdeklődőket az Orczy úti műhelyben, másnap este 8 órától pedig egy hibrid programmal jelentkeznek, amelynek keretében végig lehet nézni az égetés teljes folyamatát a fatüzes kemence bepakolásától az égetésen át a kipakolásig. Ezután bemutatják az Élő Tűz című kiállítást, ahol a frissen elkészült, még meleg tárgyakat is megcsodálhatjuk.

Továbbra is megtekinthető a Magyar Formatervezési és Design Management Díjasok alkotásaiból álló kiállítás a programsorozat fő helyszínén, a Société Budapest rendezvényközpontban.

A programsorozaton „Ugrás a jövőbe!” címmel hirdette meg online alkotói pályázata nyerteseinek kiállítását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

A Rivulet (patakocska) reggelizőszett alkotói folyamatát mutatja be az iparművész szemével a Herendi Porcelánmanufaktúra október 14-én a Herendi Porcelán palotában.

A hétvége is tartogat izgalmas programokat. Multiszenzoros művészeti esttel várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum október 16-án az egykori Északi Járműjavítóban. Fények, hangok és ízek, vizuális élmények várnak a látogatókra az indusztriális térben. Az este folyamán a Bélaműhely koncertjével, valamint food designerek által ehhez a páratlan atmoszférához készített kóstolóval várják az érdeklődőket, miközben több ponton is képzőművészek alkotásai kapnak teret fényfestés formájában.

Több mint negyven kiállítóval rendezi meg kortárs iparművészeti designvásárát az Őszi Prémium Art Fair-t a B32 Galéria október 16-án, szombaton 11 és 19 óra között a galéria és a Kultúrtér egész területén. A hazai designélet meghatározó fóruma, a Határtalan design kiállítás is nyitva tartja a kapuit november 28-ig. Október 16-án Szatzker Zsanett harmonikaművész és Kovács Balázs harsonaművész Kortárs zenei koncertje után kurátori tárlatvezetést tart Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás. A nemzetközi kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat helyszíne a Kiscelli Múzeum.

Nem csak Budapesten, hanem több vidéki városban is zajlanak Budapest Design Week programok. Október 15-én Pécsett Vasarely ihlette ruhákból rendeznek op-art divatbemutatót. A bemutatandó darabok a Budapesti Metropolitan Egyetem OP Art Design Showroom ruhatervezési programjának keretében készültek. Szintén pénteken Sopronban terméktervezési képzésekkel jelentkezik a Soproni Egyetem.

További rendezvényekről és a programok részleteiről a Budapest Design Week weboldalán lehet tájékozódni.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb