36.4 C
Budapest
hétfő, július 15, 2024
hirdetés

Más tájak jönnek címmel kiállítás nyílik a Várfok Galériában

A Várfok Galéria 2021. április 13 és 2021 május 22. között a „Más tájak jönnek” című csoportos kiállítással folytatja idei évi programját. A „Rendkívüli művek, rendkívüli időkben” és „A Legek” után ez a Galéria harmadik olyan kiállítása, mely az aktuális vírushelyzet szülötte. Továbbá visszautal a 2014-es „Vándorlás belső tájakon” című, a Várfok Galéria szabadtéri felületén megrendezett kiállításra, azt bontja tovább inverz módon, immár belső térben, külső tájakat bejárva, de ahogyan a fenti József Attila idézet is sugallja, a kinti rendben még az oly tűéles fotográfián is, mint Czigány Ákos Gazdasága, a belső nap világlik fel.

A címet és a tematikát Ujházi Péter azonos című műve adta. A 2015-ös kollázs-festmény a 80 éves művész bolygós sorozatának egyik szellemes darabja, ahol egymásba fonódó tölcsér alakú csatornákon keresztül zajlik az űrugrás. Egy művön belül a groteszk figurális ábrázolástól és a zöld bolygótól eljutunk a legabsztraktabb távoli galaxisokig. A játékos figurák mellett az Ujházira jellemző – „jövök” „megyek” „UP itt van, itt vagyok” – feliratok cikáznak az égitestek között, felerősítve a mozgás és utazás érzetét.
A képhez hasonlóan a kiállításon is teljesen különböző festői világok és tájak kapcsolódnak egymáshoz. Korniss Péter fotográfus Szénaforgató lányának viharos, szélfútta lombjaitól kezdve, Szotyory László a rokokó Watteau ihlette borzongató idilljein át, helyet kapnak Françoise Gilot keleti utazásainak emlékképei is, ahogyan Herman Levente köddel borított mezőitől eljutunk egészen Mulasics László végtelenül finom, viaszba burkolózó, jelszerű síkságaiig. A kiállítás a kabinetben egy bestiáriummal egészül ki Françoise GilotNemes Anna és Orr Máté műveinek köszönhetően.

A tárlat kiemelt fontosságú műve, Rozsda Endre (Cím nélkül, olaj, vászon, 65×92 cm) 1959-ben Párizsban festett egészen finom, lírai alkotása, mely kiemelkedő festői kvalitásain túl, rendkívüli történettel is bír. Korábbi tulajdonosa, Alain d’Aubigny építész volt, akiről Rozsda egyik, talán legismertebb férfi portréját festette meg 1941-ben és aki Lucien Bonaparte (Napóleon öccsének) közvetlen leszármazottja, valamint György görög és dán királyi herceg keresztfia volt. A képnek most kerül sor a magyarországi ősbemutatójára és hatalmas örömöt jelent a Várfok Galéria számára, hogy egy ilyen különleges szellemi értéket képviselő művet ismerhet meg a magyar közönség.

A tárlat 2021. április 13-tól látogatható. A kiállítótérben kötelező a maszk viselése és belépéskor a kihelyezett kézfertőtlenítő használata. A Várfok Galériában egyszerre maximum 10 fő tartózkodhat.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
169FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb