Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva 2022-ben kilencedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Az alkotóházak, kézművesműhelyek és műhelygalériák 2022. március 26. és április 3. között országszerte színes kézművesprogramokkal várják a látogatókat.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hetét március 26. és április 3. között. Az egyhetes program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák, országszerte olyan népművészeti programokat biztosítanak, ahol a gyerekek és felnőttek megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek továbbörökítő munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.  

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák nyitott hétvégéjén népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak megismerésére. Az országos rendezvényen kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés és a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés és természetesen így, húsvét előtt a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket. A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig.

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségével valósítja meg.

Az egyes helyszínek részletes programjai a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapján elérhetőek.

Részletes program: www.ahazak.hu, a www.nesz.hu