20.7 C
Budapest
csütörtök, június 13, 2024
hirdetés

Magyar Nemzeti Múzeum – Magyar Menyasszony kerítéskiállítás nyílt a Múzeum körúti oldalának kerítésén 

A Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum körúti oldalának kerítésén látható a Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállításának pop up változata.

A Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri tárlatán a járókelők két héttel a nyitás előtt megismerkedhetnek a kiállítás koncepciójával, azzal, hogy a projekt milyen nagy hangsúlyt helyez a közösségére és közönségére, továbbá néhány december 14-től már a valóságban is megtekinthető különleges műtárggyal, illetve ízelőt kapnak a sok féle, izgalmasabbnál izgalmasabb női sorstörténetből.

A Magyar Menyasszony tárlat 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. A kerítéskiállításon több érdekesség is olvasható erről a különleges ruháról.

A Magyar Menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan már több rendkívül sikeres akció zajlott le idén: a meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, az Én a menyasszony –  Én menyasszonyom című gyermekrajz pályázatra rekordszámú (1500 db) mű érkezett be, létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye, a social felületen több mint 10 ezer tagot számlál a csoport, és több nyári fesztiválon is nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a projekt.

A kerítéskiállítás év végéig látható. A Magyar Menyasszony kiállításra már vásárolható kedvezményes áron elővételi jegy a múzeum honlapján

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
164FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb