Az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból készült az a válogatás, amely a vadászat hagyományaival ismerteti meg a látogatókat az Egy a természettel című vadászati világkiállítás programjaként 2021. október 8. – december 31, között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Királytermében. A Terítéken című kiállítás különlegessége, hogy funkciójukban nem a vad elejtéséhez szükséges műtárgyakat mutatja meg, hanem a lakáskultúra, a mindennapi élet vagy éppen a reprezentáció eszközeit.

A görög-római mitológia vadászat-istennője az európai keresztény művészetben is megjelenik, a kiállítás kerámiái a Diana-ábrázolások néhány példáját mutatják be. 

A vadászat kiemelt, sőt, kötelező szórakozása volt a magasabb társadalmi osztályokba tartozó rétegeknek – ami számos, igen reprezentatív tárgyat adott ebben a témakörben. A kiállítás különösen olyan luxusdarabokra koncentrál, amelyek a megrendelő, használó társadalmi rangját tükrözik. A fajansz, a porcelán, a keménycserép és az üveg asztali- és díszedények, amelyek a 17-19. század kerámiaművészetének kiemelkedő példányai, ábrázolásukkal jelenítik meg a témát, és világítanak rá arra, hogy kultúránkat mennyire átszőtte a vad becserkészésének, elejtésének és elfogyasztásának rituáléja. 

Egyes tárgyak a múzeum kiemelkedő, sokat „szerepeltetett” darabjai új kontextusba ültetve, mások ritkán vagy akár még soha be nem mutatott, a témához illő iparművészeti alkotások. 

A kiállítás a szemet gyönyörködtető iparművészeti tárgyak sorával remélhetőleg azokat is megszólítja, akik úgy érzik, a 21. század emberének a vadászat már nem a mindennapok része, míg az annak története iránt érdeklődők felfedezhetik maguknak a régebbi korok vadászati módozatait, viseleteit, eszközeit is.

[ngg src=”galleries” ids=”61″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]