El Greco műveinek titkai és tisztelgés Carmen Laforet előtt

2022. október végén nyílik a Szépművészeti Múzeum nagyszabású El Greco kiállítása, melyhez kapcsolódva a Cervantes Intézet online sorozatában, a Művészet-pirulákban a festőművész három festményének titkait mutatja be. Október 13-án az Intézetben Carmen Laforet író munkássága előtt tisztelegnek, Semmi című regényének magyar fordítását bemutatva. Ezen kívül táncról és a fákról szóló rövidfilmekkel, virtuális olvasóklubbal és Randevú a mozival elnevezésű online filmklubbal várják a spanyol kultúra iránt érdeklődőket.

Bár Spanyolországon kívül Európában a Szépművészeti Múzeumban őrzik a legtöbb El Greco művet, hazánkban még sosem mutatták be nagyszabású tárlaton a spanyol mester műveit. Ezért is hiánypótló az október 27-től látogatható El Greco kiállítás. Ahhoz, hogy El Greco munkásságát jobban megértsük és kontextusba helyezhessük, Lantos Adriána, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátora három részes online sorozatban mutatja be a budapesti El Greco-gyűjtemény kiemelkedő darabjait. A Művészet-pirulák videói segítenek megérteni El Greco “kódjait”, a számára legfontosabb témákat, a Bűnbánó Magdolna, az Angyali üdvözlet és a Krisztus az olajfák hegyén című képein elbújtatott rejtett üzeneteket.

Október 13-án este a Cervantes Intézetben a Tisztelgés Carmen Laforet program keretében az írónő Semmi című regényéről a magyar fordító és kiadó, Patak Márta Faix Dóra filológussal beszélget, melybe virtuálisan Carmen Laforet lánya, Marta Cerezales írónő is bekapcsolódik. Carmen Laforet 23 évesen, mindössze kilenc hónap alatt írta meg Semmi című regényét. 1939-ben, a Spanyol Polgárháború vége után 18 évesen hagyta el kanári-szigeteki otthonát, hogy nagyszüleihez költözzön és filozófiát tanuljon. A könyv rádöbbenés a vigasztalan valóságra, az ellentmondásokra a fiatalkori idealizmus és a környezet középszerűsége között. A Semmi világszerte olvasók millióit bűvölte el, s lett a spanyol kortárs irodalom legtöbbet fordított műve.

A Cervantes Intézet idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg Németországban a Baila España (Spanyolország táncol) fesztivált. Ehhez kapcsolódva az intézet Vimeo csatornáján rövidfilmek érhetőek el ingyenesen. Október 13-ig Cuerp@s mediad@s, azaz Közvetítő testek címmel, október 14. és 21. között pedig Materia Bosque (Erdő-anyag) címmel láthatók válogatások a FIVER munkatársainak kurátori közreműködésével. Az Erdő-anyag ciklusban ibéramerikai szerzők fákról szóló rövidfilmjei tekinthetők meg. A fák a regeneráció ösztönző jelképei: tőlük megtanulhatjuk, hogyan tudunk fenntartható módon élni, és világunkat megóvni.   

Október 17-én kezdődik a Randevú a mozival elnevezésű online filmklub, melynek célja a spanyol és latin-amerikai filmművészet és a feltörekvő alkotók műveinek megismertetése. A sorozat Elías L. Siminiani egyes szám első személyben elmesélt filmjével, a Mapával indul. Ez volt az első olyan kreatív dokumentumfilm, amely kereskedelmi értelemben is igazi közönségsikert ért el. A történet szerint egy fiatal spanyol rendezőt kirúgnak a tévétársaságtól. Hogy megvalósítsa álmát, és mozifilmet készíthessen, Indiába utazik. Ám hamarosan rájön, hogy amit valójában keres, az nem Indiában, hanem Madridban van.

Az intézet folytatja online olvasóklub programjait E-Leemos, azaz Olvassunk spanyolul címmel. Az aktuális olvasmány Ernesto Rodríguez Un día en Salamanca, című műve, mely egy francia lány történetét meséli el, aki Salamancában tanul. Nincsenek barátai, ám az élet ebben az egyetemi városban huszonnégy óra alatt megváltozhat….

A design iránt érdeklődőket pedig november 6-ig várja a Határtalan design című kiállítás, melynek keretében Eduardo Climent, Inma Bermúdez, Jorge Pensi, José María Reina, Marc Monzó és May Gañán spanyol tervezők munkái is láthatók.