Joseph Kadar világhírű festő egyedi és különleges világot teremtett alkotásaival, amely életművet a FreylerArt Galéria és Stúdió egy káprázatos tárlaton mutat be, ahol többek között Párizs lüktető erejét is megtapasztalhatjuk Kadar festményein keresztül.

Joseph Kadar, vagy ahogyan külföldön elhíresült: Le K’dar végtelenül sokszínű, izgalmas, játékos művészi hagyatékkal színesíti vizuális világunkat.   Kezdetben expresszív, figurális festőként volt ismert, de a képzőművészetek egyik legnagyobb fellegvára Párizs, Le K’dar elméjét és munkásságát is átformálta. 1969-ben az ott ért hatások következményeképpen, teret kapott művein a szürrealizmus, a konstruktivizmus, és még megannyi absztrakt irányzat. Művészete jól korszakokra bontható: 1969-ben alkotta meg első mail-art kopertáit, s az első könyvtárgyait, vagy „livres objets”-jeit. 1973-tól datálható dualista korszaka, 1979-től készített artisztikus fotográfiákat és fotogramokat, amelyeken itáliai, izraeli, indiai, görögországi, …stb.  egzotikus tapasztalatait, élményeit mutatja be. Ezzel egyidőben ejtette rabul az elektrografika is, mely technikával a legjobban azonosulni tudott. Kadar felismerte, hogy igazán egyedi és különleges nyomatot úgy hozhat létre, ha egy gépet von be a folyamatba. Ettől fogva a roncsolást, gyűrést, megfolyást, tépést, összecsúsztatást, maga idézte elő. 1985-ben az imént említett fénymásoló géppel való újszerű kísérleteit kezdte meg. Olyan alkotások jöttek így létre melyeket nem lehetett hagyományos sokszorosító grafikai technikákkal létrehozni. Mintha rádiós, interferenciákat, és „televíziós adásszüneteket” nyomtatott volna. Hol fénymásolók hibájából indult ki, hol pedig különféle eszközök és felületek másolásával alkotta meg egyedi képeit.  

A tárlaton felsorakoztatott anyagban számos korszak és technika tetten érhető, melyeket csak személyes megtekintés tud élménnyé transzformálni. A művek sorában számos grafikai megoldást, kollázst tekinthetünk meg, olyan alkotásokat amelyek részei voltak többségükben a hagyatéknak és részt vettek számos korábbi Joseph Kadar kiállításon.Az állandó megújulás képessége, az erős kíváncsiságról és egy esszenciális szenvedélyről tanúskodik, melyben részesülni kiváltságnak mondható. A FreylerArt Galéria és Stúdió tárlatán a közönség részese lehet ezen kiváltságnak, amely megidézi a valamikori nyugatias szelet, amelyből a modern művészetek és a kortársak is a mai napig találkoznak.

A kiállítás 2022. október 14-tól november 12-ig tekinthető meg.

Helyszín: FreylerArt Galéria és Stúdió, Cím: 1065 Budapest, Hajós utca 14.

Egy kis kedvcsináló: