17 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

160 éve született Rippl-Rónai József

1861. május 23-án, 160 évvel ezelőtt született Kaposváron Rippl-Rónai József festő- és grafikusművész. A modern magyar festészet egyik legismertebb alakja, ő volt a századforduló legeredetibb és az egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A modern magyar festőművészet egyik vezéralakja, a francia posztimpresszionista Nabis-csoport tagja és a szecessziós törekvések egyik legfőbb hazai képviselője. Gazdag színvilágú, dekoratív művészete üde színfoltot jelent a magyar festészetben. Az újranyílt Magyar Nemzeti Galériában az állandó kiállításon személyesen is megcsodálhatja Rippl-Rónai műveit, a pünkösdi hosszú hétvégén a kiállítások hétfőn is látogathatóak.

A világ több nagy múzeumának gyűjteményében találunk Rippl-Rónai-műveket. A párizsi Musée d’Orsay öt alkotást is őriz a festőtől. A Jelenet Somssichék kertjében című képe a múzeum állandó kiállításán látható, akárcsak a chicagói Art Institute-ban a Karcsú nő vázával című festménye. Rippl-Rónai József azon magyar művészek közé tartozik, akiknek önarcképe megtalálható a firenzei Uffizi galériájában.

A múzeum látogatásának aktuális feltételei itt elérhetőek: https://mng.hu/tervezze-meg-latogatasat/

Az évforduló alkalmából online tárlatvezetéseken ismerkedhet meg Rippl-Rónai József művészetével. A programon megtudhatják, hogyan jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb párizsi szalonokig és hogyan lett a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője.

A program időpontjai: május 22. 18.30, május 27. 15.00

Részletes információ a programokról: https://mng.hu/programok/

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb