Kép forrása: Cziffra Fesztivál

Hagyományosan november 5-én Cziffra György születésnapján kezdődnek a Cziffra Fesztivált felvezető, előzetes programok. A pályájuk elején álló kiemelkedő tehetségek támogatása valamint a legnagyobb emberi teljesítmények elismerése céljából a Fesztivál 2017-ben díjakat alapított. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ évről-évre november 5-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasainak hangversenyével emlékezik meg a zongoravirtuózról, aki gyerekkorát a kerületben élte. Ez alkalommal Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész ad koncertet Angyalföldön.

Kép forrása: Cziffra Fesztivál

A két művész műsorán J. S. Bach: g-moll hegedű szólószonátája és Debussy Gyermekkuckó című műve szerepel, közösen adják elő C. Franck A-dúr szonátáját. A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a doryeva@kult13.hu e-mail-címen lehet, illetve a regisztrációs jegy a helyszínen megválható. 

November 20-án “Ágyúk és virágok” Cziffra György emlékezete címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezésében először valósul meg nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, amely Cziffra György életművét három szempont szerint dolgozza fel. A rendezvényen hazai és nemzetközi kutatók, valamint pályatársak tekintik át a kutatás már meglévő eredményeit. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. november 6-ától lehet a https://www.mma-mmki.hu/hu/rendezvenyek/online-jelentkezes.html oldalon.

November 23-án a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központban “Hommage a Cziffra” elnevezésű koncerten Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint tanítványaik emlékeznek meg az 1956-ig a kerületben élő zongoraművészről. A belépés regisztrációhoz kötött. Az alábbi e-mail-címen lehet regisztrálni: info@cziffrakozpont.hu

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János zongoraművész 2016-ban. A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel – mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő -, valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget. A zenei programokon túl a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A februári fesztiváleseményeket megelőzően november 5-étől – Cziffra György születésnapjától – kezdődően ünnepi hangversenyek, nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, kiállítás, mesterkurzus és gyerekeknek szóló programok kapcsolódnak a Fesztiválhoz. A február 16. és 23. között tartó Cziffra György Fesztivál 2020-ban is több helyszínen tartja programjait, sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség.