Negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikuszenei fesztivált, amely a kezdetek óta nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó programstruktúrával, a névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét méltóképpen ápolva várja a közönséget több helyszínen, világhírű fellépőkkel.

A Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész által alapított fesztiválhoz idén is számos megelőző program kapcsolódik már november elejétől, úgy, mint kiállítás, mesterkurzus, street piano koncertek, vagy a gyerekeknek szóló programok.  A február 17. és 25. között tartó fesztivál sokszínű estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészek lépnek fel: José Cura (AR), Bogányi Gergely, Várdai István, Miklósa Erika, Lajkó Félix, Isabelle Oehmichen (F), Massimo Mercelli (I), a Kállai Vonósnégyes, Rúzsa Magdolna, Lukács Miklós, Balogh Kálmán, Nagy-Kálózy Eszter, Lackfi János, a Hot Jazz Band, Sárközi Lajos és zenekara, Káel Norbert, Mocsári Károly, Oravecz György, a művészeti vezető Balázs János, Dr. Freund Tamás agykutató, valamint a Virtuózok és a Cziffra Fesztivál ifjú tehetségei is a CZF vendégei lesznek.

2019-ben a MOM Kulturális Központ, a fesztivál főszervezője mellett a Zeneakadémia Nagyterme és a MÜPA ad otthont a programoknak, a „nulladik nap” műsorának pedig az Óbudai Társaskör lesz a helyszíne. A fesztivál főtámogatója a 2019-es évben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., legnagyobb magántámogatója Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz az NKA, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, Kőbánya Önkormányzata, a 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata mellett a Szamos Marcipán Kft., a Takler Pincészet, az Opera Zongoraterem, az Archimedia Kft. és a Molnár C. Pál Galéria is nagyban hozzájárult.  

CZF Díjak

A 2019-es Fesztivál keretein belül a gálakoncerten február 24-én este a Zeneakadémián újra átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál Életműdíjai, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amelyek hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújtanak anyagi és erkölcsi támogatást. A díjak támogatását a 13. kerületi Önkormányzat, a Kőbányai és Budafok-Tétény Önkormányzata biztosítja. Az előző években Cziffra Fesztivál Életműdíjat kapott Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező (2017), Ránki Dezső, Kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és Csonka András, a Zeneakadémia Kulturális Igazgatója (2018). Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat kapott: Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész (2017), Devich Gergely Junior Prima díjas gordonkaművész és Horti Lilla, Junior Prima díjas operaénekes (2018). Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjat kapott Kokics Dorina Fanni, klarinét (2017), Naim Tichiti, hegedű és Antalóczy Máté, hegedű (2018).

A Fesztivál gasztronómiai érdekességei

„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.” (Sztravinszkij)

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztivál hangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál idejére palackozza be az előző évi, tölgyfahordóban érlelt nemes cuvéet.

A Cziffra Fesztivál programjai:

2019. február 17. (vasárnap) 19 óra, Óbudai Társaskör
“Előhang” A Virtuóz c. film vetítése, Mocsári Károly és Oravecz György koncertje

2019. február 18. (hétfő) 19.30 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
Nyitókoncert
Bogányi Gergely (zongora), Kállai Vonósnégyes, Isabelle Oehmichen (zongora),  
Massimo Mercelli (fuvola)

Műsor: Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90, no.3., Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai, Chopin: Fisz-dúr noktürn, op. 15/2,  Magin: Triptyque Polonais,(Oehmichen), Mozart: D-dúr fuvolanégyes KV 285 (Mercelli, Kállai Vonósnégyes), *** Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44, (Bogányi, Kállai Vonósnégyes)

2019. február 19. (kedd) 19.00 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
“A katarzis” – Kerekasztalbeszélgetés és cimbalom-est
Freund Tamás, Lackfi János, Nagy-Kálózy Eszter, Lukács Miklós, Balogh Kálmán

“A művészi élmény, azon belül is különösen a zenei remekművek, képesek érzelmi tartalékainkat olyan mértékig mobilizálni, hogy dopamin szabadul fel a jutalmazás és kielégültség érzet agyi központjában, miáltal más tudati szintre emelkedhetünk, megélve a katarzis testet-lelket átható varázsát.”  (Freund Tamás)

2019. február 20. (szerda) 19.30 óra (MOM Kulturális Központ, Színházterem)
Rúzsa Magdolna és Balázs János estje

Dalok és népdalok , valamint azok klasszikus zenébe integrált zongoradarabjai/ Dalok, népdalok és zongora átiratok  (Bartók, Kodály, Liszt, Brahms)

2019. február 21. (csütörtök) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
Miklósa Erika, Lajkó Félix és Balázs János estje

Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzola áriák, Cziffra György átiratok és improvizációk

2019. február 22. (péntek) 19.30 óra (MOM kulturális Központ, Színházterem)
Bárest
Hot Jazz Band, Káel Norbert, Sárközi Lajos és zenekara

A bárokban is zongorázó, számtalan legendás történet főszereplőjeként is ismert Cziffra Györgynek dedikálva kerül megrendezésre a Bárest, melyen a művészek ‘20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolják elénk a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát.

2019. február 23. (szombat) 11 óra (MOM Kulturális Központ, Kupolaterem)
A Virtuózok és a Cziffra Fesztivál bemutatja: Hangszerbemutató koncert gyerekeknek
A Virtuózok és a Cziffra Tehetség-díjas ifjú művészekkel

2019. február 23. (szombat) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
Várdai István és Balázs János estje
Kodály: Szonatina, Kodály: Szólószonáta,
Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, op. 65

2019. február 24. (vasárnap) 19.30 óra (Zeneakadémia, Nagyterem)
Gálakoncert, díjátadó
José Cura és Balázs János gálaestje
Argentin est

2019. február 25. (hétfő), 19.30 óra – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Balázs János zongoraestje – CZF/„MVM Koncertek – A Zongora”
„Hommage à Cziffra”

Chopin: Barcarolle, op. 60, Berceuse, op. 57, Bolero, op. 19, Tarantella, op. 43,
Variations Brillantes, op. 12, Rondo á la mazur, op. 5
***  
Schumann: Bécsi karnevál, op. 26, Liszt: 9. Magyar rapszódia (pesti karnevál)

Kiegészítő programok a fesztivál alatt:

Látogatható március 2-áig a Cziffra kiállítás a Molnár C. Pál Galériában

2019. február 28-áig látogatható Bada Márta kiállítása a MOMkult Reich Károly galériában

További információ a www.cziffrafesztival.hu oldalon.