Kézben a toll, lábnál a labda!

Vélhetően az emberiség első sikeres futóbajnoka az az ősünk lehetett, aki elmenekült az őt üldöző vadállatok elől. A díja sem volt kicsi, hiszen az életét mentette, s jutalmul meg is kapta a túlélés lehetőségét. Azt azonban nem jegyezte fel a történetírás, ki lehetett az első ember, aki egy egészségeset úgy tudott belerúgni a focilabdába, hogy az végül a hálóban kötött ki.

Ha azt mondjuk a művészet egyidős az emberiséggel, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy időrendben a sport, mint játék sem sokkal maradhat el mögötte. A sport egyik legkifinomultabb fajtái a labdajátékok, s mára ezek közül is a futball jutott el – Európában mindenképpen – népszerűség tekintetben a legmagasabb szintre.
Ha egy földönkívüli bepillantana egy labdarúgó mérkőzésre, bizonyára nehezen értené meg, mi lehet annyira izgalmas és tömegeket mozgató abban, hogy egymással szemben felálló 11-11 ember gőzerővel azon munkálkodik, hogy egy gömbölyűre felfújt bőrdarabot lábbal vagy fejjel egy hálóval határolt, elkerített részre juttasson be. Leegyszerűsítve – és a remek labdarúgót Gary Linekert idézve – a foci az, amikor 22 ember kergeti a labdát, és a végén a németek győznek!
Mégis ez az egyszerűnek és könnyűnek tűnő feladat – mármint hogy a labdát az ellenfél kapujába juttassák – tízezreket vonz a stadionokba és milliókat ültet le a TV képernyők elé. Nem véletlen, hogy irodalmi nagyjainkat – elvégre az író is valahol ember – is rabul ejtette a futball és a sport varázsa. Ki elmélyültebben, ki áradozva, ki távolságtartóan, s ki némi arisztokratizmussal, de majdnem mindegyik huszadik századi magyar nagy író-költő drukkerként – s nagyon sokan játékosként is – kivette részét a foci nyújtotta, semmi máshoz nem fogható élményekből. Ez a kötet huszonöt magyar nagyságunk ezzel kapcsolatos felfogását, élményeit adja közre rendkívül élvezetes irodalmi csemegék formájában. Emellett persze irodalomtörténeti vonatkozásokat is felfedezhetünk benne, hiszen bizonyára kevesen tudták, hogy például Ady a Debrecen első csapatában rúgta a bőrt, vagy, hogy Rejtő Jenőnek a nászútjánál is fontosabb volt a torinói olasz-magyar válogatott mérkőzés megtekintése.
A 25 rövid írást elolvasva bizonyára másképpen néz az olvasó az addig is kedvelt szerzőjére, hiszen ezekből a megnyilatkozásokból az is kiderül, hogy nem csak az irodalomban alkottak nagyot, de mint sportrajongók is teljes mértékben élvezték a futball nyújtotta örömöket. S ez utóbbi miatt válhatnak igazán nem csak népszerűvé, de emberivé is az irodalomkedvelők között.
Tölgyesi Tibor

Csillag Péter
Ady stoplisban

Jaffa Kiadó 2019
Ára: 3490 Ft