Fotó: Valuska Gábor

A MEZZO TV 2020. május 29-én 20.30-kor mutatja be minden nemzetközi platformján, így  Magyarországon is a Concerto Budapest és Kremerata Baltica,  Keller András, Gidon Kremer nevével fémjelzett és Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmet.

A MEZZO TV külön engedélyével a Concerto Budapest 2020. május 30-tól egy héten át elérhetővé teheti a hazai közönség számára a  filmet, ennek keretében az egyik meghatározó hazai internetes portál élő közvetítésében május 30-án szombaton és vasárnap este lesz látható, a Concerto Budapest honlapján pedig május 30-tól június 5-ig lesz ingyenesen elérhető. https://www.concertobudapest.hu/

Keller András, a koncert karmestere, és a világ egyik legjelentősebb hegedűművésze, Gidon Kremer zenei barátsága közismert; ezúttal zenekaraik egybekelése az egyéni elmúlás és a világméretű kataklizma rendkívüli erejű megszólaltatását eredményezte.
A roppant zenei vállalkozás íve MAHLER: V. szimfónia – Adagietto tételétől Gidon Kremer vonószenekari átiratában elhangzó J. S. BACH–BUSONI: 2. (d-moll) partita – Chaconne opusán és  SCHNITTKE ritkán játszott, bonyolult remekművén, a  III. hegedűversenyen át jut el  WEINBERG  megrázó és revelatív  21. (Kaddish) szimfóniája magyarországi bemutatójáig, amelyet a lengyel-zsidó származású zeneszerző 1991-ben a varsói gettóáldozatok emlékének ajánlott.

A koncertfilm MEZZO TV által felkért producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre, a MÜPA stáb TV rendezője Gémes Katalin, a filmes csapat társrendezője és vezető operatőre Géczy Dávid, a film hangmérnöke Vilius Keras, a vágó Mukli Bence, vezető vágó Lecza Attila.

Szabó Stein Imre: “Két egy napon élőben felvett koncertből dolgoztunk. A MÜPA  nagyon jó 8 kamerás TV felvételi csapata mellé behoztam egy 4 kamerás filmes unitot, és a koncertfelvételeknél megszokott, hagyományos, deskriptív anyag helyett egy sokkal több vágással, a zene mozgását, születését, áramlását egy bátrabb,  filmesebb szinten újrateremtő anyagot akartunk létrehozni, amelyben az utómunkában nagy segítségemre volt Lecza Attila vágó. Klasszikus értelemben nem koncertfilm ez, hiszen ahhoz még sokkal több forgatás, stúdió körülmények is kellettek volna. Inkább egy filmes irányba mozduló, élőben felvett film, amely némi saját öntudattal akarja szolgálni a zenét. Szokatlan és megtisztelő, hogy a MEZZO személyemben egy külsőst bízott meg a rendezéssel. “

A Keller András által 13 éve vezetett Concerto Budapest ezzel a grandiózus koncertfelvétellel debütál a MEZZO TV-n, ahol eddig a magyar zenekarok közül csak a Budapesti Fesztiválzenekar jelent meg rendszeresen.