Fotó: Dömölky Dániel

Májusban két bemutatóval búcsúzik az évadtól a Katona József Színház. 2019. május 17-én a Kamrában Gothár Péter rendezésében mutatták be a Szürke galamb című vérbeli krimit. A Katona nagyszínpadán pedig 2019. május 18-án Zsámbéki Gábor rendezésében Federico García Lorca legbizarabb drámáját láthatta a közönség.

Szürke galamb című darabban egy igazi vérbeli krimivel van dolgunk: a rejtélyes gyilkosságok és halálesetek hátterében több, magányosan dolgozó, démoni figura sejlik fel. Véletlenszerűnek tűnő események követik egymást, de a kanyargó és egymást keresztező szálakból egyetlen gonosz mesterterv szövődik. Tar Sándor pár évvel a sorsfordítónak vélt 1989 után, az új kezdet eufóriájában is a megválthatatlan vesztesek világának egyre mélyülő örvényeként ábrázolta a magyar vidéket.

Bár negyedszázad távolából ezt inkább tisztánlátásként, mint a szerző alkati pesszimizmusaként azonosíthatjuk, a színpadi változat groteszk humora mégis a Szürke galamb rejtett, sötét iróniájának felfedezésére csábít.

Szereplők:

Mészáros Béla
Fekete Ernő
Pelsőczy Réka
Kocsis Gergely
Bezerédi Zoltán
Ujlaki Dénes
Mészáros Blanka
Vizi Dávid
Baki Dániel
m.v.
Samudovszky Adrián e.h.
Veszelovszki Janka e.h.
Fröhlich Kristóf e.h.
Váradi Gergely e.h.

Rendező        
Gothár Péter


Fotó: Horváth Judit 

Ha elmúlik öt év – Federico García Lorca művét az idő legendájának is nevezhetjük. Különös szürreális történet, amit maga a szerző a „bemutathatatlan színház” darabjai közé sorolta, ennek ellenére 1936-ban elkezdődtek a próbái Madridban, de a költő halála miatt a bemutató elmaradt. A darabban végig összemosódik a múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet, s vajon ezek a Fiatalember életének képei, vagy csak a képzelet műve.

A darab főhősének, a Fiatalembernek öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában. Öt év múlva a Menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik. A Fiatalembernek ekkor eszébe jut a Gépírólány, akinek közeledését korábban visszautasította. Felkeresi őt, abban reménykedve, hogy mellette megtalálja élete szerelmét.

Különös szereplők (a Halott fiúcska, a Döglött macska, a Próbababa, Harlekin, a Bohóc, a Sárga maszk, a Visszhang) teremtenek jelenlétükkel szürreális világot a Fiatalember története köré.

Ilyen szürreális művel ritkán találkozhat a közönség, és el kell ismerni, hogy előadás hatalmas feladatott és kihívást jelent a színészek részére, amit nagyon jól oldottak meg. Nézőként pedig azt gondolom, hogy a hatása szép lassan bekúszik az ember elméjébe és sokáig ott is marad.  

Szereplők:

Dér Zsolt       
Fiatalember
Elek Ferenc    
Öregember
Bányai Kelemen Barna         
Első barát, Harmadik kártyás
Kovács Lehel 
Második barát, Második kártyás
Pálmai Anna  
Gépírólány
Zsámbéki Jakab         
Halott kisfiú
Tóth Anita m.v.         
Döglött macska
Dankó István 
Bohóc, Inas
Gombó Viola e.h.      
Menyasszony
Rohonyi Barnabás e.h.          
Rögbijátékos, Első kártyás
Tóth Zsófia e.h.         
Szolgáló, Lány, Cseléd
Fullajtár Andrea        
Sárga maszk, A menyasszony apja
Jordán Adél   
Próbababa
Lestyán Attila m.v.   
Harlekin

Rendező        
Zsámbéki Gábor