Egyedülálló vállalkozásba fog a Madách Színház: az idei új bemutatóikat elsősorban a virtuális térbe helyezik át! 2020. novemberben indul a SzínpadON, a Madách Színház online színháza. A műsorfolyam a Madách Dekameron nevet viseli.

A 2020/21-es évad rendhagyó a színházak számára. Habár a színházak többsége, így a Madách Színház is rendkívüli erőfeszítések közepette újra működik, látogatók magatartásában természetesen jelen van a félelem, ezért az előadások csekélyebb nézői érdeklődés mellett zajlanak. A Madách Színház mindaddig játszani fog, amíg ez lehetséges, és nagyon hálásak mindazoknak, akik ilyen körülmények között is ellátogatnak hozzájuk. Egyetlen néző érdeklődését és szeretetnék azonban elveszíteni, ezért úgy döntöttek, hogy a folyamatos nagyszínpadi működés mellett idei új bemutatóikat elsősorban a virtuális térbe helyezik át.

Nehézségek idején gyakran merítünk erőt nagy klasszikusokból. Boccaccio Dekameronja bár lassan hétszáz éves, napjainkhoz rendkívül hasonlatos alaphelyzetet vázol fel: járvány söpör végig a világon, s az emberek kénytelenek lemondani mindarról, amik számukra az életörömöt jelentették. Tízen egy vidéki palotába költöznek, és történeteket mesélnek egymásnak, melyektől azt remélik, hogy megidézik számukra mindazt, ami az életben szép, értékes és élvezetes. Ezt a gondolatot követve a Madách Színház is mesélni szeretne a nézőknek, ezért az online programjaikban újra műsorra tűzi a nagy sikerű nyári bemutatókat, az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt című előadásokat. De az évad folyamán új színházi bemutatókat is láthatunk. „Kerüljenek közelebb!” címmel egyedülálló műsorsorozat indul útjára. Az előadásokat az újonnan átalakított, kamerákkal felszerelt Madách Stúdióból közvetitik – minden alkalommal élőben.

Kerüljenek közelebb a világsikerekhez!

Ezeken az esteken megtudhatjuk, hogyan születtek a legnagyobb musicalek világszerte, majd hogy arattak nálunk, a Madách Színházban országos sikert. Meghívott alkotók mesélnek Az Operaház FantomjaA nyomorultak, vagy éppen a Once magyar színpadra állításának történetéről, valamint megszólalnak majd az adott mű legnagyobb slágerei is.

Kerüljenek közelebb a színházcsináláshoz! / Színházi gyorstalpaló

A színházművészetet egyfajta misztikum lengi körül, és a legtöbben nem is sejtik, mennyi speciális tudással rendelkező emberre van szükség egy-egy nagyszabású produkció színpadra állításához. Ezek az estek szinte mesterkurzus jelleggel elvezetnek a kulisszák mögé: megtudhatjuk majd, hogyan dolgozik a rendező és a színész, mi az a dramaturgia, mit csinál a koreográfus, és hogy mi a zene és a képzőművészet szerepe a színpadon. Vendégeink között lesznek a Madách Színház művészei, de szándékunkban áll meghívni különböző stílusú és világnézetű színházak jelentős alkotóit is.

Kerüljenek közelebb hozzánk, színészekhez!

Ezeken az esteken két ismert művész karriertörténetét ismerhetjuk meg. „Mi a pálya?” című páros interjúban színész kérdez színészt, a „Kérdezz bármit! Felelek!” műsorszámban pedig Önök kérdezhetnek bármit, és művészeink pedig válaszolni fognak. Az estet végül műsorszámok koronázzák meg.

Kerüljenek közelebb az irodalomhoz! / Kerüljenek közelebb a nagy színészi teljesítményekhez!

Ezeken az estéken a magyar- és a világirodalom kiemelkedő alakjainak válogatott művei szólalnak meg egy-egy neves művész önálló estjeként. A házigazda szerepét egy irodalmár ölti magára, aki azon túl, hogy felvázolja a történelmi és irodalmi hátteret, elemző beszélgetést is folytat az adott művésszel.

Kerüljenek közelebb musicalslágereinkez!

A Madách Színház lételeme a zene. Ezeken az estéken tehát legsikeresebb produkciók – többek között a RocksuliMary PoppinsMamma Mia!, stb. –  jól ismert dallamai csendülnek majd fel. A színészpárosok által előadott duettek különleges zenei és személyes élményt nyújtanak, a hangulatot pedig látványos videóanyag teszi teljessé.