Kerüld a káoszt!

Senki nem gondolhatja halálosan komolyan, hogy egy tucat szabály betartása esetén minden életünkben jelentkező probléma egy csapásra megoldódik. Az azonban már nagyon is hihető, hogy ezen szabályok, valamelyest jobbá teszik életünket, s ha az ember legalább elindul a jobbá válás útján, az már maga is fél siker!

A társadalmi létet, s benne az egyén szerepét filozófusok és közgazdászok, tudósok és művészek már nagyon sokféleképpen értelmezték. Volt, aki gazdasági, volt aki biológiai, s persze olyan is akadt, aki humanitárius szempontok szerint vázolta, hogy mit, miért és hogyan kell tennünk, ha amellett, hogy meg akarunk felelni a természet törvényeinek, még boldogan is szeretnénk leélni a számunkra kimért időt.

A klinikai pszichológus szerző véleménye szerint egyik legfontosabb feladatunk, hogy lehetőleg kerüljük el az életünk során minduntalan felbukkanó káoszt. Fontos, hogy rend  legyen a fejünkben, de úgy, hogy ne essünk át a ló túloldalára, s ez a rend semmiképpen ne legyen végül diktatúra.

Ha végignézünk a tucatnyi jó tanácson meglehetősen érdekes dolgokat fedezhetünk fel közöttük. Vannak köztük triviálisnak tűnők – pl. Fogalmazzunk pontosan, Segítsünk önmagunkon, Barátkozzunk azzal, aki a javunkat akarja – s vannak olyanok is, amik első pillantásra furcsának tűnnek. Tán nem is értjük, hogyan kerülhettek a legfontosabb tucatnyi életszabály közé ennyire furcsának tűnők – mint pl. Hagyjuk gördeszkázni a gyerekeket, Simogassuk meg az utunkba kerülő macskákat, Ne hagyjuk, hogy gyerekeink megutáltassák magukat velünk – de a fejezetek elolvasásánál sok mindenre fény derül.

Egy könyv, amely a tanácsadást – s azok elfogadtatását – tűzte ki céljául, nemcsak tartalmában, de stílusában is alkalmasnak kell lennie arra, hogy az olvasó a leírtakat könnyen fogadhassa. Ez a könyv ennek is maradéktalanul megfelel, könnyed stílus, rengeteg gyakorlati példa, életszerű helyzetek, és szinte csevegésnek tűnő közlésmód jellemzi. Szinte észrevétlenül gyorsan jutunk el szabálytól szabályig, miközben kíváncsiságunkat oldalról oldalra, lapról lapra elégíti ki a szerző.

Lehet nem mindennel fogunk teljes mértékben egyetérteni, vagy azonosulni, sőt az is lehet, lesznek megállapítások, amelyekről nekünk homlokegyenest más a véleményünk. De az mindenki számára garantált, hogy elgondolkozhat felvetéseken, véleményt alkothatunk magunkban álláspontokon. S az már maga egy fél siker, ha egy könyv megmozgatja agysejtjeinket, kiprovokálja reagálásunkat. Jól szórakozunk, miközben – legalább magunk előtt – felállítjuk a saját értékrendünket az élet kisebb és nagyobb dolgait illetően. S azt hiszem, ennél nem is kell első lépésben több, a többi majd jön a későbbiekben magától.
Tölgyesi Tibor

Jordan B. Peterson
12 szabály az élethez

21.század Kiadó 2018
Ára: 4490 Ft