Keresztül a fél évezred előtti Európán

1145

Ez a regény a reformáció korába viszi el az olvasót, egy olyan időszakba, amikor Európa jövője – nem csak vallási, de politikai, gazdasági, és kulturális értelemben is – fordulóponthoz érkezett.

Az 1500-as évek elején járunk, amikor egy alacsony származású zabigyerek finn földön napvilágot lát, hogy aztán rátermettségének, eszének és kitartásának köszönhetően magasra vigye egy olyan életközegben, melyben minden konvenció és berendezkedés igyekszik a társadalmi változtathatatlanság irányába hatni.

Mikael bebarangolja Európa nyugat felét, megismeri egyetemi hallgatóként a korabeli Párizst, részt vesz háborúban és politikai cselszövésekben, megízleli a szerelem nyújtotta édes örömöket és a hitszegő barátoktól tapasztalt keserű csalódásokat. Éli az ifjúkor mindent habzsolni vágyó életét, zajlanak körülötte az események, s ezekre minket is magával ragad. Miközben a vele történt majdhogynem hihetetlen kalandokat olvassuk, szinte észrevétlenül egész más szemszögből, szinte belülről látjuk a reformáció évszázadát Európában. Megismerhetünk olyan akkor élt híres embereket, akiknek neve mindmáig fennmaradt az utókorra, hősünkkel együtt gondolatban ott sétálhatunk a késő középkori városok utcáin, együtt iszogathatunk a csapszékekben züllött alakokkal, szagolhatjuk a csaták lőporfüstjét marcona zsoldosok között. De mindezt csak azért tudjuk megtenni majdnem ezer oldalon át, mert olyan szerzője van ennek a regénynek, akinek stílusa lebilincselő, történetmesélése fordulatos, mondanivalója értékes. A kötet első pillantásra meglehetősen vaskosnak tűnik, de a regény annyira lebilincselően magával ragadó, hogy szinte faljuk az oldalakat, s biztosan sokkal hamarabb a végére érünk, mint kezdetben reméltük volna.

Ma amikor – sajnos – elárasztják a könyvesboltok polcait azok a majdnem ponyva irományok, amelyek ugyan izgalmat adnak, de felemelő élményt és erkölcsi példázatot legkevésbé, üdítő színfolt a jó nevű finn történelmi regényíró alkotásának megjelentetése. Befogadásával nem csak egy remek korrajzhoz jutunk, de egy élvezetes időutazásnak is részese lesz az olvasó, akit a könyv elolvasásosával eltöltött hasznos és boldog órák emléke bizonyára sokáig el fog kísérni.
Tölgyesi Tibor

Mika Waltari
Mikael

Európa Könyvkiadó 2018
Ára: 5999 Ft