Kávézni, de nem akárhogy

Volvo, IKEA, ABBA – három ma már fogalommá vált, nagy presztízsű márkanév, melyek a biztonságos autózást, a variálható bútorkínálatot és a könnyen befogadható színvonalas könnyűzenét jelentik az emberek többsége számára. De ha kimondjuk ezeket a neveket, felidéződik előttünk származási helyük, a Skandináv-félszigeten található állam, Svédország is. Mostantól az említettekhez nyugodtan hozzákapcsolhatunk – némi képzavarral élve – egy másik svéd hungarikumot, a fikát, mely a gondtalan kávézás élményét nyújtja.

Svédországot a jólét és a nyugalom jellemzi, s ennek oka lehet a szorgalom és szakértelem mellett az is, hogy hagynak időt önmaguk számára – minden nap, sőt naponta kétszer is – hogy munka, tanulás, otthoni tevékenységek közben kikapcsolódjanak, feltöltődjenek, regenerálódjanak. Hagyománnyá vált a svéd mindennapokban, hogy az emberek társas kávészünetet tartanak, s ezt az időt megosztják kollégáikkal, barátaikkal, családtagjaikkal. Ilyenkor kávéjukat nem kutyafuttában hörpintik fel, hanem megadják a módját: nyugodtan elüldögélnek, süteményeket esznek, ezt a néhány percet csak annak szentelik, hogy ne foglalkozzanak semmivel, csak kötetlenül beszélgessenek, csevegjenek. Ez a pihenési forma fika néven vonult be a svéd mindennapokba, s ma már a svéd életmód elképzelhetetlen lenne nélküle. De nem csak a kávé – a svédek az egyik legnagyobb kávéfogyasztó nemzet a világon – hanem a mellé járó süteményválaszték is ma már tradicionálissá vált. Nem holmi olcsó bolti keksz, hanem finom cukrász- és péksütemények teszik igazán a fikát azzá, ami, s a sütemények között is az édesszájúak kedvence a kanelbullar a fahéjas csiga viszi el a pálmát.

Ez a könyvecske nem csak megismertet minket a svéd kávézás szertartásos lényegével, történetével – s ami szintén nem mellékes – a munkahatékonyságot javító szerepével, de sok fontos információt tartogat azok számára, akik maguk is kedvet kapott a svédek módjára kávézni. Megtaláljuk benne az italösszetételeket, a cukrász és péksütemények elkészítésének módját, kekszek és édességek receptjeit, finom szendvicsek és lepények ajánlott összeállítását. Mindent, ami biztosítja majd számunkra, hogy olyan italokat és hozzá való harapnivalókat fogyaszthassunk pesti lakásunkban, mintha csak Stockholmban, vagy Göteborgban lennénk.

S ha behunyjuk a szemünket, lehet, hogy néhány pillanatra átjár minket az a svéd életérzés, mely sokaknak irigylésre méltó vágyálom. De azért az is jusson eszünkbe, hogy valószínű nem csak a fika tette a svédeket olyanná amilyenek, s ahhoz hogy mi is eljussunk az ő szintjükre, a kávézási szokásaik átvételénél kicsit többre lesz majd szükség. De ha eddig még hosszú is az út, az semmiképpen nem árthat, ha legalább kezdetnek a fika alapos megismerését tűzzük ki célul.

Ajánlott tehát a könyvecskét tüzetesen átolvasni, mert amellett, hogy sok benne az érdekesség, könnyed hangvétele, és játékos tipográfiájával megjelenített tartalma is remek kikapcsolódást ígér.
Tölgyesi Tibor

Linda Balslev
A FIKA kicsiny könyve

Jaffa Kiadó 2018
Ára: 3150 Ft