Két különleges estével zárul a zsámbéki nyári színházi sorozat: augusztus 25-én a Kedves Zsámbék felolvasószínházi esten Karinthy-kabarét hallhatunk Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor és Hajdú Steve előadásában Seres Tamás rendezésében. Augusztus 31-én pedig Lackfi János Békesség-hívogató zsoltáraival fejeződik be a nyári színházi sorozat, amelyhez a költő lánya, Lackfi Johanna és zenekara muzsikál majd.

Humor és elcsendesedés – lehetne a következő két este alcíme. Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örök érvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Seres Tamás rendezésében Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor és Hajdú Steve olvasnak fel Karinthy műveiből, és ahogy a felolvasószínháztól megszokhattuk, történhet bármi: baki, összenevetés, drámai és feledhetetlen pillanatok, hiszen ennek a műfajnak sajátja a személyesség, a spontaneitás, a közelség, mint egy irodalmi szalonban, ahol éppoly közel kerülhetünk a szerzőhöz és a versekhez, mint a felolvasó, egymásra figyelő színészekhez: augusztus 25-én este 20.00-kor a Romtemplomnál.

A Zsámbéki Nyári Színház sorozata augusztus 31-én egy csodálatosan családias, szakrális és pozitív értelemben nagyon mai estével zárul a Zsámbéki Romtemplom különleges atmoszférájában. „Ezen az estén igazán emberszámba vesszük az Istent, szólongatjuk, nyaggatjuk, hadakozunk, évődünk vele. A zsoltározás mondhatni csodálatos szószaporítás, örvénylő, futamodó, szeszélyes, ősi megszólalásforma.” Lackfi János mai zsoltáraiban a mindenség sámlijára állva villanykörtét cserélő Istent mutatja be, aki játékosan belekeni a maradék színeket a papagáj tollába, és csepp emberkéket présel ki az emberből, mint tubusból a majonézt.

2019. augusztus 25. | 20.00 óra | Romtemplom
KedvesZsámbék 6.0. – Karinthy-kabaré
Karinthy írásaiból összeállította: Fráter Zoltán
Játsszák: Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor, Hajdú Steve
Rendező: Seres Tamás

2019. augusztus 31. | 20.00 óra | Romtemplom
BÉKESSÉG-HÍVOGATÓ
Zsoltározó zsiványok
Közreműködnek: Lackfi János – költő
Lackfi Johanna (ének), Molnár György (gitár), Kormány Bendegúz (dob)
Zeneszerző: Molnár György