Tavasszal közös irodalmi pályázatot hirdetett az Amigos a gyerekekért Alapítvány és a POKET Zsebkönyvek: a beérkezett közel 500 pályamű különleges és fontos lenyomata a karantén időszakának. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt ötven alkotás most egyedi POKET kiadásban jelenik meg, ami november 17-től elérhető országszerte az automatákban és a poketonline.hu-n. 2020. november 20-án pedig rendhagyó online premiert szervez az Amigos, amit a kötet témájához illően karanténban rendeznek meg.

A koronavírus-járvány hatására igazi hiánycikké vált a közösség, hiszen mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés távol lenni a családtagoktól, barátoktól. Hasonló élményt élnek át azok a beteg gyerekek is, akik kezelésük során heteket vagy akár hónapokat töltenek a kórház falai között, és akiket az Amigos Alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatnak. Ez a párhuzam ihlette az „Amigos egy POKET oldalban – avagy barátság a négy fal között” című irodalmi pályázat kiírását, amelyre néhány hét alatt összesen 472 pályamű érkezett.

A POKET és az Amigos szakmai zsűrije kétfordulós értékelés során válogatta ki az ötven legjobban sikerült írást, amelyek november 17-én különleges POKET kiadásban jelennek meg országszerte a zsebkönyvautomatákban, valamint a poketonline.hu-n. Az Ott Anna, Zoltán Áron, Vecsei H. Miklós, Mécs Anna, Forgács Péter és Forgács-Fábián Sára által kiválasztott százötven szavas művek egyedülálló korlenyomatot képeznek a karantén-időszakról. A kiadvány nagykövete Zoltán Áron, a Vígszínház színésze és a VerShaker alapítója, akinek előadásában a zsűri kedvenc pályaművei YouTube-on is elérhetők. Ehhez nem kell mást tenni, mint beolvasni az írások mellett szereplő QR-kódokat. A kötetet az Amigos programban résztvevő önkéntes egyetemisták és gyerekek rajzai díszítik, akik az alapítványtól kapott tableteken készítették el illusztrációikat, miközben segítséget kaptak a tanuláshoz is. Az utolsó oldalak csak az olvasóra várnak: “Az én karantén naplóm” rész alá mindenki megrajzolhatja vagy leírhatja saját karantén-történetét, hogy így váljon teljessé a kötet. 

A kijárási korlátozás alatt íródott kötetet 2020. november 20-án, 20 órakor mutatják be az Amigos önkéntesei: az online eseményt a témához illően karanténban rendezik meg, melynek részleteit az alapítvány facebook oldalán fogják megosztani. Az esemény házigazdája Zoltán Áron színművész lesz.