Kálnay Zsófia – Carmen örök

Fotó: Csilla Kálnay

Kálnay Zsófia ígéretes fiatal operaénekes, akinek 10 évesen Bizet: Carmenje jelentette meghatározó operaélményét, és ezzel elindította a pályáján. 2013-ban első lett a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen Szegeden, és megkapta az Év Ifjú Művésze Díjat is. Most decemberben az Erkel Színházban Engelbert Humperdinck meseoperájában A Jancsi és Juliskában láthatja legközelebb a közönség.

A kezdet

Azt nem tudom, hogy kitől örököltem a tehetségemet, de többen is a nagyszüleimre gyanakodnak. A számomra nagy hatást gyakorolt Carmen előadás után a szüleim elvittek a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának felvitelijére (azért pont oda, mert színpadon voltak a Carmenben), de sajnos ez nem sikerült. Akkor azt hittem, hogy a színpadon való éneklés örökre elérhetetlen álom marad.

Az első lépések

Magát az operaénekesi pályát az egyetem második évében 2011-ben kezdtem, kis szerepekkel a Szegedi Nemzeti Színházban. Minden egyes feladat fontos lépést jelentett előre, de a szívem csücske mindig Rossini Hamupipőkéjének megformálása marad.

Az Operában

Az Opera színpadán való szereplést tündérmeseként éltem át. Rossini Sevillai borbélyának női főszerepét, Rosinát énekeltem 2014-ben, Molnár Leventével, Kálmán Péterrel és Klein Ottokárral. Amikor visszagondolok a próbákra és az előadásokra, még most is boldogságot érzek. Hatalmas felelősségnek éltem meg a feladatomat, ezért én egyszer sem engedtem el magam igazán. Pedig ilyen jófej és laza kollégákkal akár élvezhettem is volna. Abban az évadban kezdtem a negyedik évemet a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán – ez igen sűrű időszaka volt az életemnek.

Álomszerep: Carmen – „A NŐ”

Sokféle nő érik bennem, és sokféle fiú/férfi. Mindegyikükkel tudtam azonosulni annak ellenére, hogy például Cherubino (Figaro házassága) teljes ellentéte Jancsinak (Jancsi és Juliska), ahogy Rosina (Sevillai borbély) ellentéte Hamupipőkének. Ők mind szélsőséges személyiségek, Carmen szerepe is az. Biztosan a próbaidőszak alatt fogom megtalálni kettőnk közt a közös nevezőt. Eddig bevált ez a módszer, és a legtöbb esetben illúziókeltő végeredményt tudtam elérni.

Kedvend zeneszerzők – szerepek

Kedvenc zeneszerzőm: Rossini, Bizet, Mozart. Kedvenc szerepeim: Hamupipőke, Rosina, Cherubino.

A jövőről

A Unicredit Bank Korszakalkotók mecénás programba idén nyáron jelentkeztem, mint később megtudtam Fáy Miklós ajánlásával keresett meg a bank, hogy szálljak versenybe. A zsűri végül Zene kategóriában beválasztott a három továbbjutó közé. A célom, hogy egy éven át nemzetközi énekversenyeken induljak, ehhez nagy segítséget jelent számomra, hogy tavaly a La femme magazin elfogadta jelentkezésem az 50 tehetséges magyar fiatal mentor programjába. Úgy érzem, ez egy hatalmas ajándék az élettől és természetesen a magazintól, Müller Csilla coach-al történő fél éves közös munkánk eredményeként letisztultak a céljaim, az életszemléletem. Ez visszatekintve azért volt fontos, mert a hirtelen elindult karrieremtől és álmaim ilyen gyors ütemű teljesülésétől “nem láttam az erdőt”. Az erdő ebben a kontextusban egy még nagyobb álmot jelent.

A legjobb koncert élmény

Idén nyáron Rost Andreával énekelhettem Mozart: Figaro házassága című művéből részleteket a Bakáts Feszt szabadtéri színpadán. Régen várt álmom teljesült azzal, hogy a Művésznővel énekelhettem. A koncert perceiben egy igazán félelmetes vihar érkezett meg Budapest fölé, de a szélviharban menekülő nézők még így is megvárták, amíg elénekeljük a műsorszámainkat. Az erős széllökésektől lerepültek a zenekar kottái, így több zenész is fejből játszotta végig az utolsó duettünket.

Valami más – a festészet

Két évadon keresztül festettem, nagyrészt a szerepeim ihlette arcokat. Elkészült 30 kép, van amelyik nagyobb mint én, és egyelőre édesanyám pincéjében pihennek. Idén egyáltalán nem volt időm ezzel foglalkozni, de nem baj, mert addig is gyűlnek bennem az újabb szerep élmények.
Paksiné Péteri Júlia