Kalandozás a tudattalanunkban

Mindannyian álmodunk és alvás közben az agytekervényeink olyan lehetetlenül kreatív történeteket produkálhatnak, hogy azt egy hollywoodi forgatókönyvíró is megirigyelné. Ám amíg hátradőlve élvezzük csukott szemhéjunkba épített házimozinkat, felmerül-e a kérdés, mire is jó ez, és üzennek-e valamit egyáltalán az álmaink?

Nógrádi Csilla és sok más szakmabéli – és azon kívüli – elődje szerint igen. A szerző klinikai szakpszichológusként feltárja előttünk hivatása rejtelmeit, és az Álomnapló című művén át el is kalauzol minket saját tudattalanunkba. Esettanulmányai, és vizsgált élményei belátást engednek terápiás fázisokba és módszerekbe, ez pedig intimebbé és személyesebbé teszi azok tartalmát. Ez a könyv egyfajta önreflexiós bázisként szolgál minden olvasónak, arra ösztönözve őket, hogy a 247 oldal jó részét inkább önmaguk töltsék meg saját tapasztalataikkal.
Ha olvasónk emlékszik még a „Nyírd ki ezt a naplót” mániára, akkor még élénken élhet benne az a szürreális élmény, miszerint egy könyv oszt nekünk parancsokat arról, mit is tegyünk vele – hempergessük fűben, menjünk el egy magas helyre, és dobjuk le onnan, vagy esetleg sminkeljük ki… Igaz, ami igaz, kalandvágyó papírhalmazok voltak ezek. Erre a könyvre nézve már jóval kevésbé mondhatni – szinte semennyire – hogy destruktív tanácsokkal látna el minket. Inkább azt sugallja, hogy szundíts egyet, és írd le, mit tapasztalsz. S emellett azt is, hogy számolj be a tegnapi álmodról, gondolj vissza arra, hogy hány álmot tudsz felidézni ezen a héten, s próbáld meg lerajzolni őket!
A kötet hűen a nevéhez, részben valóban naplóként funkcionál, ám nem csak üres oldalakat ad az élményleírásra. Konkrét kérdésekkel vár, érzelmi hőmérőkkel, és egyéb – a feldolgozást segítő – tanácsokkal.
Azonban ami ezt a könyvet igazán zseniálissá teszi, az a lexikon igényű, ám jóval szebben, interaktívabban és szórakoztatóbban megírt információblokkjai. Az alváspózok jelentésétől kezdve az emlékezés javításán, vagy az erotikus álmok magyarázatán túl egészen az asszír álomfejtésig minden megtalálható ebben a kiadványban, ami a tetemes mennyiségű, ízléses grafikák mellett néhol egy-egy könyv, sorozat, film, festmény vagy zeneajánlóval is kiegészül.
Az Álomnapló nem egy könyvtárból kikölcsönzős, egyszer-elolvasós, polcon nézegetős mű. Ez egyrészt egy értelmező kéziszótár az álmainkhoz – ezáltal pedig az elménk feltérképezetlen részeihez, a tudattalanunkhoz – másrészt önsegítő könyv, egy tanácsokat adó jóbarát, Google-ben rendelő netdoktor, vagy éppen ismeretterjesztő kiadvány egy személyben.
Melegen ajánlom tehát olvasgatását, kitöltögetését, egy kellemes teával és önismereti igénnyel megfűszerezve.
Zelena Dorina Lilla

Nógrádi Csilla
Álomnapló

HVG Kiadó 2019
Ára: 3900 Ft