Kádas Mária: Kurgáni napló

1348

Nagy volt az érdeklődés Kádas Mária KURGÁNI NAPLÓ című könyvének bemutatóján az Örkény István Könyvesboltban. A könyv témája és a szerző személyisége is indokolta, hogy sokan várták a vele és lányával, Rados Máriával való személyes találkozást.

Kádas Mária sokgyermekes parasztcsaládban született, magyar tanárként, majd nevelőotthoni tanárként dolgozott. Rados Péter újságíróval 1977-ben kötött házasságot, akitől a kislánya is született. A könyv, amelyet Fazekas Erzsébet egészségügyi újságíró mutatott be, Dr. Csáki Ilona közreműködésével, az ő tizennyolc éven át tartó gyógykezeltetéséről szól.

Szép példa ez a könyv arra, hogy egy ember súlyos megpróbáltatásaiból hogyan kovácsolhat értéket. Ahogy Németh László is írta: értelmes ember még egy fészerben is képes szellemi műhely létrehozására. Kádas Mária példája szépen bizonyítja, hogy emberfeletti küzdelmét hogyan segítette a naplóírás, és az írástudók felelőssége. Ez is olyan tanulság, amelyet e könyv – közvetve – tudatosíthat.” (Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus)

A könyv a Kossuth Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
Gergely Bea