A Virág Judit Galéria őszi árverésén 202 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, amelyek között olyan alkotók munkái szerepelnek, mint Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona. A 2020. szeptember 20-i aukción kiemelt biztonsági intézkedések mellett lehet részt venni, és idén első alkalommal az online közvetítés mellett otthoni licitálásra is lehetőség lesz. Az aukciós kiállítás 2020. szeptember 5. és 19. között ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

A magyar műkereskedelem határvonalhoz érkezett. A nemzetközi árverési piacot sokkszerűen érintette az élő aukciókat blokkoló járvány. Amíg a nagy európai és amerikai házak gyorsan reagáltak, és az online aukciók felpörgetésével sikeresen jöttek ki a válságból, a vezető magyar árverezőházak – éppen az online fejlesztések elmaradása miatt – tél óta nem rendeztek aukciókat. Ezért kulcsfontosságú, hogy 9 hónapnyi szünet után hazánkban milyen kondícióban tér vissza az árverési piac. Az előjelek kedvezőek. A nyári hónapokban szokatlanul intenzív volt az érdeklődés élőben és a webshopon is. A kényszerszünet lehetőséget biztosított az elmaradt fejlesztések pótlására, a magyar aukciósházak közül elsőként a Virág Judit Galéria építette fel saját online felületét, amely az őszi árverésen fog debütálni.

A galéria az esemény fontosságának megfelelően kiemelkedő anyaggal indítja az őszi-téli szezont. Óriási érdeklődésre tarthat számot Kádár Béla Eladják a szürkét című, a berlini Sturm Galériának festett remekműve és Vaszary János legendás park sorozatának kiemelkedő darabja.  Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Paál László, Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Kádár Béla, Faragó Géza, Egry József és Szinyei Merse Pál egy-egy alkotása, a kortársak közül pedig Keserü Ilona, Csernus Tibor, Gyarmathy Tihamér és Bak Imre munkái emelkednek ki. Miközben a nemzetközi piacon hónapok óta nem bukkannak fel minőségi Zsolnay-kerámiák, ezen az árverésen az érdeklődők több mint egy tucat szecessziós remekműre licitálhatnak.  A 202 műalkotás összkikiáltási ára több mint 419 millió forintról indul.

A résztvevők egészségének védelmében a szeptember 20-i aukció helyszínét átalakítják a Budapest Kongresszusi Központban. A székek kettesével, egymástól távolabb, szellősen helyezkednek el, a regisztrációnál kialakuló sorban állás elkerülése érdekében pedig előzetes regisztrációt vezetnek be.  A galériában és a Budapesti Kongresszusi Központban valamennyi résztvevő számára biztosítják a maszkokat és a kézfertőtlenítőket.

A nemzetközi piacon egyedülálló a magyar aukciós kultúra. Magyarországon kívül egyetlen országban sincsenek olyan árverések, ahol 600-800, esetenként 1000-1200 látogató vesz részt. A Virág Judit Galéria hisz abban, hogy a magyar közönség továbbra sem mond le az aukciók varázsáról, és szeptember 20-án újra köszönthetik Önöket a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria őszi aukciójának időpontja és helyszíne:
2020. szeptember 20. vasárnap, 18 óra, Budapest Kongresszusi Központ

Az aukciós kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2020. szeptember 5-19. között, minden nap 10-től 18 óráig a Virág Judit Galériában

Őszi aukció katalógus: https://viragjuditgaleria.hu/downloads/Katalogus.pdf