Harmadik alkalommal várja a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a tánc szerelmeseit a Miskolci Nemzeti Színházba. Az április 24-27. között zajló találkozóra a Miskolci Balett neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg idén is, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők egy sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.

Fesztiválprogram:

Nagyszínház Nézőtéri Társalgó:
Április 24. szerda 17:00 REJTETT HÉTKÖZNAPJAINK kiállítás-megnyitó
Éder Vera fotókiállítása a Miskolci Balett művészeiről készített képekből.

Nagyszínház:
Április 26. péntek 19:00 TARTUFFE: EGY SZÍNDARAB SZÍNREVITELE
(Zagrab Dance Company – Horvátország)
Matija Ferlin rendező és koreográfus Egy színdarab színrevitele sorozatának második darabja Molière klasszikus vígjátéka. A színpadi koncepció magában foglalja a drámai forrásszöveg fordítását és annak átültetését egy koreográfiába. A karakterek nemcsak a nyelvhez és a szavaikhoz vannak kötve, ehelyett a saját testükké és mozdulataikká válnak, a kapcsolataik már nem elsősorban a beszéden keresztül közvetítenek, a drámai forrásszöveg nézőpontja miatt pedig új és érdekes másodlagos jelentéseket kaphat a mű.

Kamaraszínház:
Április 24. szerda 19:00 A KIMÉRA GYÖNGYEI
(AIROS Dance Theatre – Litvánia)
A kiméra gyöngyei című előadás során öt különböző életkorú és eltérő tapasztalatokkal rendelkező táncosnő jelenik meg a színpadon, akik a hatalmas mitikus lényhez köthető erős női archetípusokat jelenítenek meg. A tűzokádó női teremtmény kiszámíthatatlan; lehet veszélyes, gyengéd, szerető vagy anyáskodó.

Április 25. csütörtök 10:00 és 14:00 ÁLLATOK FARSANGJA
(Bara Latalova és Társulata – Csehország)
Az Állatok farsangja a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns azonos nevű musical-motívuma alapján készült interaktív táncelőadás 5-12 éves gyermekeknek. A multimédiás előadás a mozgást és a táncot kombinálja videóvetítéssel, az eredeti zenével és hanggal, miközben a fény-árnyékkal és a csenddel játszik.

Április 26. péntek 17:00 SEBESTYÉN BÁLINT – ANTIGONÉ / GULYÁS ANNA – FEKETE KUTYA
(Győri Balett – Magyarország)
Antigoné:
A koreográfusi elgondolás szerint a mű Szophoklész: Antigoné című drámáján alapul. A történet a testvéri kötelékek bemutatásáról szól, amely szeretetben a halálig kísér, vagy az egymást ért ellentétek miatt a halálba taszít.
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg.

Fekete kutya:
Ítélethirdetés nélküli gondolkodás a mindenkiben megbúvó pusztító agresszió minőségeiről és működéséről, melyben a központ, a bárhol felbukkanó ómen: a „Fekete kutya”, mely a legeltérőbb minőségekben hirdeti jelenlétével azt, amit nevezhetünk sorsnak, végzetnek, vagy az emberi élet döntéseinek összesített eredményének.
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg. 

Játékszín:
Április 24. szerda 20:30 DR. MAYBE DARLING
(Tzeni Argyriou – Görögország)
A Dr. Maybe Darling egy önéletrajzi szövegen alapuló multimédiás szólóelőadás, amely a döntéshozatali folyamatok és a szabad akarat kérdésköreit feszegeti. A felvételről és élőben bejátszott videó- és audióanyag folyamatos párbeszédet folytat az előadóval a színpadon, így a digitális média elemei a történet kibontakozásának elengedhetetlen elemei. Kezdetben a beszéd, az információ és a gondolatok dominálnak; majd a rendszer túlterhelődik és a test átveszi az uralmat az elme felett.

Április 25. csütörtök 20:30 ALI & ALPO
(Alpo Aaltokoski Company – Finnország)
Tradicionális arab zene és finn kortárstánc találkozása egy szavak nélküli párbeszédben. Az Ali & Alpo című előadás – mely Ali Alawad iraki úd lant virtuóz és Alpo Aaltokoski koreográfus és táncművész közös produkciója – eredeti célja az volt, hogy a zene és a tánc közti párbeszédet kiterjessze egy „közös létezésre,” és végsősoron egy dialógusra két idegen kultúra között. A darab megható módon veti fel az egyre jobban korlátozó menekültügyi politika emberekre gyakorolt hatásának kérdését.

Április 26. péntek 15:00 SZENTIVÁNÉJI ÁLOM – nyílt próba, beszélgetés
Április 27. szombat 19:00 SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
(Miskolci Balett– Magyarország)
Shakespeare alakjai életre kelnek ezen a varázslatos éjszakán, összegabalyodik a sorsuk, s valahol a titkok mögött ott rejlik a valódi világ. Barta Dóra Harangozó-díjas, Érdemes Művész, a Kecskemét City Balett vezetője. A Szentivánéji álom első koreográfiája a Miskolci Nemzeti Színházban, melyet a Miskolci Balett táncosai adnak elő.

Csarnok:
Április 25. csütörtök 19:00 SPECIAL SOCIETY
(Közép Európa Táncszínház – Anton Lachky – Magyarország)
Anton Lachky átlépi határainkat, megnyitja érzékeinket, és olyan utazásra csábít, amilyenben ezelőtt még sosem volt részünk. Az előadásban egy különleges társaság szürrealisztikus képei peregnek le előttünk, miközben az álom és a képzelet birodalmába lépünk. Fantasztikus, helyenként groteszk képmások kelnek életre a színpadon. A változó karakterek öntudatlan, spontán kinyilatkoztatásra törekednek és felszabadulnak a tudatos elme kontrollja alól.

Április 27. szombat   20:30 UNITED SPACE OF AMBIVALENCE
(Mészáros Máté – Magyarország)
Végtelen játék, precíz művészet- és önparódia, avagy áldokumentarista betekintés egy előadói alkotóműhely kreatív munkafolyamataiba? Azt is nehéz pontosan megmondani, vajon meddig tart és merre néz a színpad, melyen a táncosok hatalmas energiákkal mozognak. Saját művészetük és esztétikájuk válik a koreográfia központi kérdésévé, miközben a nyílt színen átlépik műfaji határaikat.